Minoritetsgrupper og ungdomsrepresentanter i InvolveMENT

Prosjektet inkluderer ungdomsrepresentanter med bakgrunn som nasjonale minoriteter, urfolk og flyktninger. Les om de ulike minoritetsgruppene.

Publisert Sist oppdatert

Afrikas horn og tilgrensende land

Afrikas horn og tilgrensende land er et område med mange ulike folkegrupper, språk og kulturer.

Millioner av mennesker bor der og en del av dem kommer som flyktninger til Norge. Mange av flyktningene har opplevd alvorlige konflikter, politisk uro, økonomiske vanskeligheter og menneskerettighetsbrudd. De søker trygghet, beskyttelse og bedre muligheter for en stabil fremtid i Norge. FNs Verdenserklæringen om menneskerettigheter (artikkel 14) handler om at alle har rett til å søke og ta imot asyl i andre land, og rett til liv, frihet og personlig sikkerhet (artikkel 3).

Menneskene fra Afrikas horn og de tilgrensende landene har med seg sin historie og kulturelle arv og bidrar til mangfoldet i Norge. Deres kunnskap, erfaringer og perspektiver kan være viktige ressurser i det norske samfunn. Deres innspill er også viktige for å sikre at de får den hjelp og støtte som de behøver. Derfor er det viktig å høre deres stemmer når tjenester skal utvikles og forbedres.

Afrikas horn og tilgrensende land omfatter Etiopia, Eritrea, Somalia, Burundi, Djibouti, Rwanda, Sudan, Sør-Sudan, Uganda, Kenya og Tanzania.

Midtøsten og tilgrensende land

Flyktninger fra Midtøsten og tilgrensende land er et område med mange ulike folkegrupper, språk og kulturer.

Millioner av mennesker bor der og en del av dem kommer som flyktninger til Norge. Mange av flyktningene har opplevd alvorlige konflikter, politisk uro, økonomiske vanskeligheter og mennesk erettighetsbrudd. De søker trygghet, beskyttelse og bedre muligheter for en stabil fremtid i Norge. FNs Verdenserklæringen om menneskerettigheter (artikkel 14) handler om at alle har rett til å søke og ta imot asyl i andre land, og rett til liv, frihet og personlig sikkerhet (artikkel 3).

Menneskene fra Midtøsten og de tilgrensende landene har med seg sin historie og kulturelle arv og bidrar til mangfoldet i Norge. Deres kunnskap, erfaringer og perspektiver kan være viktige ressurser i det norske samfunn. Deres innspill er også viktige for å sikre at de får den hjelp og støtte som de behøver. Derfor er det viktig å høre deres stemmer når tjenester skal utvikles og forbedres.

Midtøsten og tilgrensende land omfatter Afghanistan, Kurdistan, Iran, Irak, Syria, og Bahrain, De forente arabiske emirater, Kypros, Egypt, Israel, Jordan, Kuwait, Libanon, Oman, Palestina, Qatar, Saudi-Arabia, Tyrkia, Yemen, Egypt, Libya og Sudan.

Jøder

Jøder er en av de anerkjente nasjonale minoritetene i Norge

Jøder er en religiøs, etnisk og kulturell folkegruppe som opprinnelig kommer fra Midtøsten. I dag er det 1500-2000 jøder i Norge som praktiserer jødedommen på ulike vis, fra å være praktiserende og følge religiøse regler i hverdagen, til å være mer sekulær med en jødisk identitet, og alt i mellom.

Minoriteten har en lang og betydningsfull historie i norsk samfunn. I dag er det et rikt jødisk liv i Norge, der Det Mosaiske Trossamfunn er den sentrale organisasjonen, i kraft av å være landets største jødiske menighet. Der er det både barnehage, eldresenter, gudstjenester og høytider, undervisning, kultur og fellesskap for norske jøder, i tillegg til å bidra utad med informasjon om jøder og jødedom til skoler og andre i samfunnet.

Denne informasjonen, og informasjon fra andre minoriteter, er også viktig når man utvikler helsetjenester til Norges mangfoldige befolkning. 

Skogfinner

Skogfinner er en av de anerkjente nasjonale minoritetene i Norge

Skogfinnene innvandret fra Savolax-området i Finland til de svenske og norske skogene fra omtrent 1500-tallet, med et høydepunkt omtrent midt på 1600-tallet. I dag brukes begrepet også om etterkommerne av disse menneskene.

Mange skogfinner, foreninger og institusjoner jobber fortsatt med å bygge opp og synliggjøre den skogfinske identiteten og kulturen - for eksempel ved å etablere et skogfinsk flagg, merkedager for folket, og ved å videreføre blant annet skogfinske mat- og håndverkstradisjoner.

Det er viktig å delta i dette prosjektet fordi det er utrolig viktig at unge - og da også unge med bakgrunn som urfolk, nasjonale minoriteter og flyktninger - inkluderes i forskning, bestemmelser og endringer som både handler om og påvirker deres egen levde virkelighet.

Tatere

Tatere er en av de anerkjente nasjonale minoritetene i Norge

Mer informasjon kommer

Romer

Romer er en av de anerkjente nasjonale minoritetene i Norge

Mer informasjon kommer

Kvener

Kvener er en av de anerkjente nasjonale minoritetene i Norge

Mer informasjon kommer

Samer

Samer har status som urfolk

Mer informasjon kommer