Forskningsprosjekter tilknyttet Senter for Innovasjonsforskning
Pasientmedvirkning i utvikling av digitale helse- og sosialtjenester
Artikulerer brukernes interesse for å akselerere nye innovative løsninger innen digital helse og velferdssektoren.
Dette prosjektet fokuserer på helsesektoren og hvordan man kan forsterke brukernes stemme ved bruk av digital teknologi.
I en tid hvor flere erkjenner globale utfordringer, blir ansvarlig forskning og innovasjon (RRI) foreslått som en tilnærming til å styre innovasjonsutviklingen. Dette for å bedre kunne møte utfordringer som befolkninger står overfor, som fattigdom, ulikhet, en aldrende befolkning og tilgang til gode helsetjenester. Slike prinsipper foreslår en bredere inkludering av interessenter i beslutningsprosessen, forventning knyttet til samfunnsbehov og refleksjon rundt bekymringer, noe som krever nye innovasjonspolitikker. Klikk for mer informasjon.
Kontakt for informasjon: Tatiana Iakovleva
Policies for smart specialisation: POLISS
Styrker innovasjon i Europas regioner
Smart spesialisering er et sentralt prinsipp i europeisk regionalpolitikk, med mål om å øke effektiviteten i investeringer innen forskning og innovasjon. Denne regionale tilnærmingen tar sikte på å øke vekst og sysselsetting gjennom at hver region identifiserer og utvikler sine egne konkurransefortrinn. Over 120 smart spesialiseringstrategier har blitt utviklet.
Det EU-finansierte POLISS-prosjektet vil ta tak i gapene mellom konseptualisering, design og implementering av smart spesialisering strategier. Ved å samle 8 ledende europeiske akademiske institusjoner og 14 partnere fra lokale myndigheter, regionale utviklingsselskaper, internasjonale organisasjoner, forskningsinstitutter og private selskaper, vil prosjektet ha en tverrfaglig tilnærming. Det vil gi ny systematisk dokumentasjon og metodiske verktøy til forskere, beslutningstakere og lokale praktikere for å designe handlinger innen smart spesialisering. Klikk for mer informasjon.
Kontakt for informasjon: Rune Dahl Fitjar
Smart and Sustainable Host UniverCities: SUNSET
Bruker samspillet mellom byer og universiteter for å videreutvikle den grønne og digitale omstillingen.
SUNSET har som mål å utvikle innovativ forskning og opplæringskapasitet rundt samspillet mellom byer og universiteter som driver EUs grønne og digitale overgang. Denne doble omstillingen er et avgjørende element i den nåværende europeiske politiske dagsordenen for å oppnå klimanøytralitet og bærekraftig vekst. Europakommisjonen betrakter byer som frontløpere i denne omstillingen, men deres transformasjonskapasitet og motstandsevne avhenger kritisk av tilstedeværelsen av smidige og høytytende byinnovasjonssystemer.
Gjennom en kombinasjon av nettverksomfattende opplæringsarrangementer og faglige og ikke-faglige utvekslinger, vil doktorgradsnettverket SUNSET trene en ny generasjon forskere til å bli fremtidige ledere av byens innovasjonssystemer i jakten på den doble grønne og digitale omstillingen. Klikk for mer informasjon.
Kontakt for informasjon: Rune Dahl Fitjar
Low Emissions Value Chain for Offshore Aquaculture
Nye kunnskaper og teknologier for mer bærekraftig havbasert lakseoppdrett.
Oppdrett til havs er mer krevende og presenterer nye utfordringer sammenlignet med kystnær oppdrett. Samtidig vil en ved å flytte lakseproduksjonen til havs gjøre det mulig å produsere laks på en mer bærekraftig måte, på samme tid som det gir gunstige leveforhold for fisken. For å oppnå dette kreves det mer kunnskap – og enda viktigere, ny teknologi.
Prosjektet Green Platform har som mål å bidra til produksjon av bærekraftig lakseprotein med et betydelig lavere karbonavtrykk per kilo sammenlignet med kjøttproteiner fra jordbruket. Prosjektet har også som mål å redusere det miljømessige fotavtrykket og bidra til å sikre biologisk mangfold i hav og elver. I tillegg sikter det mot å sikre en årlig verdiskaping på hundre milliarder norske kroner. Klikk for mer informasjon.
Kontakt for infomasjon: Ragnar Tveterås
A unified framework for regulation of multi-technology salmon
Reguleringer innen lakseoppdrett
Lakseoppdrett er en svært innovativ industri, i stor grad drevet av miljømessige utfordringer som lakselus. Lovende innovasjoner innen lukkede akvakultursystemer og offshore-anlegg har nylig dukket opp. Det er over tjue lukkede og halvlukkede konsepter til sjøs. Oppkomsten av nye produksjonsteknologier innen akvakultur presenterer samfunnet for nye utfordringer når det gjelder å utvikle politikk som muliggjør bærekraftig vekst i alle dimensjoner – økonomisk, miljømessig og sosialt.
Sagt på en enklere måte: Samfunnet mangler et politisk rammeverk som tillater akvakulturindustrien å benytte seg av riktig blanding av teknologier og tillater industrien å ta i bruk nye lukkede teknologier til sjøs og offshore-anleggsteknologi. Dette prosjektet har som mål å gi ny kunnskap som muliggjør etableringen av konsekvent regulering av det nye utvalget av akvakulturteknologier. Klikk for mer informasjon.
Kontakt for informasjon: Ragnar Tveterås
Salmon broodstock: Carrying sterility to the next generation
Hovedmålet er å utforske og etablere bioteknologiske metoder for industriell produksjon av genetisk sterile laks, med det sekundære målet om å utforske markedspotensialet for slike bioteknologiske metoder.
De fleste lakseoppdrettsanlegg i Norge foregår i åpne sjøbur, og slik akvakultur er utsatt for rømningsrisiko. Dersom noen av oppdrettslaksene rømmer kan de pare seg med villaks, og dermed påvirke den genetiske sammensetningen av villaks. Slik paring anses å være den mest negative, langsiktige miljøpåvirkningen av buroppdrett av atlantisk laks.
For å oppnå biologisk kontroll av oppdrettslaks, er bruken av sterile fisk i kommersiell akvakultur en bærekraftig grønn strategi som kan brukes til å beskytte villaksbestander. Den eneste tilgjengelige metoden for å sterilisere laks på kommersiell skala er gjennom triploidisering. I dette prosjektet har vi som mål å utforske nye muligheter for å indusere sterilhet ved hjelp av genredigering. Klikk for mer informasjon.
Kontakt for informasjon: Ragnar Tveterås
BIOSIRKEL: Økt innovasjonskapasitet og innovasjonstakt for sirkulær bioøkonomi på Vestlandet.
Dagens avfall skal bli morgendagens ressurser.
BIOSIRKEL er et 6-årig kapasitetsløft prosjekt finansiert av Norges Forskningsråd som har som mål om å styrke kompetanse og forskning for regionalt næringsliv. I BIOSIRKEL er fokuset på økt innovasjon og kunnskap om sirkulære foretetningsmodeller innen for bioøkonomi på Vestlandet. Silje Haus-Reve ved Handelshøyskolen UiS leder arbeidspakken på selve kapasitetsløftet som innebærer å synligjøre og styrke undervisning, etterutdanning og forskning relevant for problemstillinger i prosjektet og for det regionale næringsliv.
BIOSIRKEL er Vestlandets arena for kompetansebygging og samarbeidsbasert innovasjon innenfor den sirkulære bioøkonomien, som involverer forsknings- og utdanningsmiljøer, næringslivet, offentlig sektor og samfunnet generelt. Plattformen vil muliggjøre nye bioøkonomiske verdikjeder ved å koble aktører med avfallsstrømmer til aktører som kan dra nytte av tilgangen til disse strømmene.
Prosjektet bidrar til utviklingen og realiseringen av grønn næringsutvikling og økt sirkularitet på tvers av den blå, grønne og grå sektorer. Prosjektet vil også adressere hvordan Vestlandet kan lykkes med en overgang til mer bærekraftig produksjon og utvinning, effektiv ressursutnyttelse, bruk av biprodukter og avfallsstrømmer til høyverdige produkter, produksjon av nye fôrressurser og andre produkter. Klikk for mer informasjon.
BIOSIRKEL var et av forskningsprosjektene som mottok støtte fra Forskningsrådet i 2021, da de gav 223 millioner til forskning og utvikling som styrker regionalt næringsliv.
Kontakt for informasjon: Silje Haus-Reve