40 studenter og ansatte fra Universitetet i Stavanger skal seile Fra La Paz til Herradura Bay med Staatsraad Lehmkuhl. De skal være mannskap på skipet, samtidig som de studerer og forsker.
April 2025 til april 2026 (UiS deltar på etappen fra La Paz til Herradura, 26. november til 13. desember 2025)
Start og slutt i Bergen. Seilasen dekker Atlanterhavet, Middelhavet, Nordishavet, Stillehavet og det Karibiske hav.
Målet er å skape oppmerksomhet og dele kunnskap om havets betydning for en bærekraftig framtid globalt.
Om seilasen
Seilingsrute
Universitetet i Stavanger deltar på seilasen fra La Paz, Mexico til Herradura Bay, 26. november til 9. desember 2025.

Etappen byr på en kombinasjon av eventyr, læring og refleksjon – alt om bord på seilskipet Statsraad Lehmkuhl. I november og desember er klimaet perfekt for seilas. Temperaturen ligger mellom 23-30°C, det er minimalt med nedbør og lange, solrike dager som får havet til å glitre.
La Paz: Starten på eventyret
La Paz, kjent som "Fredens by," ligger i hjertet av Baja California Sur i Mexico. Havnebyen er omgitt av et av verdens mest biodiverse havområder – Cortezhavet, også kjent som "havets akvarium". La Paz er et populært reisemål for økoturisme, med muligheter for snorkling, dykking og hvalsafari, spesielt rundt øya Isla Espiritu Santo. Byen er kjent for sitt avslappede tempo, sin vennlige atmosfære og sin lange strandpromenade (malecón), hvor deltakerne kan nyte vakre solnedganger før de stiger om bord på Statsraad Lehmkuhl.
Herradura Bay: En vakker avslutning
Herradura Bay i Costa Rica er en idyllisk havn som ligger ved inngangsporten til landets berømte regnskoger og nasjonalparker. Området var opprinnelig en liten fiskerlandsby, men er nå blitt en turistdestinasjon. Bukten er omgitt av frodig vegetasjon og gylne sandstrender.
Costa Rica er kjent for sitt fantastiske biologiske mangfold. Landet er hjem til over 500.000 forskjellige arter, som utgjør omtrent fem prosent av verdens biologiske mangfold. Costa Rica har 28 nasjonalparker og mange reservater. I Herradura Bay kan du oppleve havskilpadder, eksotiske fugler og fargerike fisker som utforsker korallrevene.
Vi forsker på havet
Klimaet endres, vannet blir surere, arter forsvinner, det fiskes for mye og vi forurenser. Samtidig er vi helt avhengig av alt havet gir oss.

Under One Ocean Expedition er målet å finne ut hvordan det står til med havet. Forskere og studenter skal samle inn data hele veien rundt jorden. Noen tema skal studeres spesielt, som utvekslingen av CO2 mellom atmosfære og hav, og hvordan det påvirker surhetsgraden i vannet.
Livet i havet langs ruten skal undersøkes, og forskerne skal registrere sporene etter oss mennesker: Hva finnes av forurensing – som mikroplast, og hvor mye støy er det fra alt det vi driver med, på og i havet. En mengde satellitter overvåker havene, og forskerne som seiler med Statsraad Lehmkuhl skal hjelpe til med å verifisere hva det egentlig er satellittene ser.
En helse, en verden
Hvordan kan vi oppnå bedre helse for mennesker, dyr og miljøet? Det er utfordringen studenter og forskere skal jobbe med i utdanningsprosjektet NorBra.

I fire år har professor Daniela M. Pampanin ved Institutt for kjemi, biovitenskap og miljøteknologi samlet studenter fra Universitetet i Stavanger og Federal University of Rio de Janeiro for å lære mer om utfordringer knyttet til folkehelse og miljø.
Samarbeidsprosjektet NorBra fikk 3 millioner kroner fra Diku (Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høgare utdanning) til arbeidet med å ruste en ny generasjon i møte med krevende problemstillinger relatert til helsen til både mennesker, dyr og miljø.
Tilnærmingen i utdanningsprosjektet kalles One Health, En helse. Tanken er å lage og utføre program, politikk, lovgiving og forskning der flere sektorer kommuniserer og jobber sammen for bedre folkehelse.