Ny bok om smartbyen Stavanger

Hva har vi lært av smartby-prosjektet i Stavanger? 23 forskere har samlet sine erfaringer i en ny bok.

Publisert Sist oppdatert
A Nordic Smart Sustainable City

Boken A Nordic Smart Sustainable City, Lessons from Theory and Practice ble publisert mandag 31. mars.

Utgivelsen er “open access”, med andre ligger den åpent tilgjengelig for alle som ønsker å laste ned innholdet. Det er Barbara Maria Sageidet, Kristiane Marie Lindland og Daniela Müller-Eie som har vært redaktører for boken. 23 lokale forfattere, mange fra UiS, har bidratt.

Nettverket for smarte og bærekraftige byer ble ledet av Anders Riel Müller ved UiS.

Hva fant forskerne ut?

Smartby-nettverket var aktivt fra januar 2020. Nær 50 forskere og 25 stipendiater deltok. Ett av forskningsfunnene beskriver hvordan Stavanger kommune og regionen har jobbet strategisk med å etablere seg som smartby – betraktninger om hva som har lyktes og hva som ikke har vært like vellykket. 

– Hele boken handler på en eller annen måte om smartbyen Stavanger fra mange ulike faglige perspektiver. Her er det et bredt samarbeid på tvers av disipliner, fakulteter og sektorer. Det er ikke hver dag vi får til å lage en bok om Stavanger, der så mange fra UiS bidrar, sier Daniela Müller-Eie, en av redaktørene for boken.

Boken inneholder også et kapittel som avdekker at det er veldig vanskelig å forske på energiforbruk i Stavanger, fordi datatilgjengeligheten er for dårlig. Et annet kapittel forteller at det er lite oppmerksomhet rundt luftforurensning blant barnehageansatte og småbarnsforeldre. 

Smarte lærdommer

Boken lister opp de viktigste erfaringene fra smartby-nettverket: Hva lærte forskerne? 

  1. Å oversette politikk til virkelighet er en kraftig måte å vise politisk vilje på, men det tar lang tid å innarbeide nye konsepter i en by. 
  2. Bevisstheten om deltakende design og samskaping har økt og infiltrert andre prosesser. 
  3. Smarte og bærekraftige resultater kan være vanskelige å måle eller teste for kostnadseffektivitet. 
  4. Å skape en tverrfaglig forståelse av smartbyen krever god kommunikasjon, forståelse av varierte mål og tiltak, og gjensidig respekt. 
  5. Samarbeid mellom ulike interessenter, sektorer og disipliner er essensielt for innovative tilnærminger til smart bærekraftig utvikling. 

Vil du vite mer om hvilke erfaringer forskerne gjorde seg, kan du laste ned hele bokenDen fysiske boken blir tilgjengelig fra 3. april hos Routledge. 

Nordic Edge planlegger en boklansering 4. juni.

Professor i naturfag
51833578
Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora
Institutt for barnehagelærerutdanning
Førsteamanuensis i organisasjon og ledelse
51833704
Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Institutt for medie- og samfunnsfag
Professor i byplanlegging
51831915
Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet
Institutt for sikkerhet, økonomi og planlegging