Laksenæringen er i en rivende teknologisk utvikling. Dette forskningsprosjektet har som mål å gi ny kunnskap som gjør det mulig å lage nye og nødvendige reguleringer for lakseindustrien.
Offshore havbruksanlegg som kan produsere omtrent 10.000 tonn laks årlig, som kan tilsvare omtrent 50 millioner måltider (Kilde: Utror)
Professor Ragnar Tveterås, Handelshøgskolen UiS
2024–2028
Forskningsrådet
11,6 millioner fra Forskningsrådet
– Robuste oppdrettslaks som tilbys et godt livsmiljø gjennom hele produksjonsprosessen er en forutsetning for vekst i havbruk.
Utvikling av bærekraftige løsninger
Prosjektet fokuserer på å utvikle bærekraftige løsninger for norsk produksjon av sjømat ved å adressere kritiske utfordringer både i kystnær og offshore havbruk. I dag er all lakseproduksjon innaskjærs. Norsk havbruk har opplevd enorm vekst og innovasjon siden 1970-tallet, men står nå overfor hindringer som miljøpåvirkninger, fiskehelseproblemer og offentlig motstand mot utvidelse av kystnære anlegg. Lakselus og høy dødelighet begrenser veksten innaskjærs med tradisjonelle oppdrettsmetoder.
Krav om nytt rammeverk
Prosjektet begynner med offshore havbruk, som representerer et stort vekstpotensiale for sjømatproduksjon, og utnytter Norges ekspertise fra offshoreindustrier som petroleum og maritim sektor. Ved å flytte driften offshore kan næringen få tilgang til større havområder og redusere miljøpresset. Offshore havbruk krever et nytt rammeverk fra samfunnet og krever nye strategier for verdikjeden sammenlignet med konvensjonelt innaskjærs havbruk. Dette gir unike muligheter for innovasjon innen reguleringer og forretningsmodeller.
Tverrfaglig tilnærming
Med en tverrfaglige tilnærming vil prosjektet stimulere til bærekraftig innovasjon i forretningsmodeller, adressere markedssvikt og sikre miljømessig og økonomisk bærekraft. Studien vil integrere innsikter fra biologi, økonomi, jus og samfunnsvitenskap, og dra nytte av erfaringer fra relaterte industrier. Hovedmålene inkluderer:
- Utvikle politikk for offshore havbruk som fremmer ansvarlige investeringer og reduserer risiko.
- Transformere praksis innen kystnært havbruk for å oppfylle bærekraftsmål.
- Utvikle samarbeidsstrategier mellom havbruksselskaper for å styrke fiskevelferd og redusere miljøavtrykk.
Et vellykket prosjektet kan bidra til økt produksjon, styrket sysselsetting i distriktene og ytterligere posisjonere Norge som en global leder innen bærekraftig havbruk. Det støtter flere av FNs bærekraftsmål, blant annet matsikkerhet, ressurseffektivitet og klimahandling.