Forskergruppe i folkehelsekommunikasjon

Forskergruppe i folkehelsekommunikasjon bruker kunnskap fra flere fagfelt for å hjelpe folk med å ta gode valg for egen helse.

Publisert Sist oppdatert
Fakta
Kontakt

E-post: siv.h.berg@uis.no

Varighet

2025-2027

Pressekonferanse under koronapandemien.

Om forskningsområdet

Folkehelsekommunikasjon skiller seg fra tradisjonell pasientkommunikasjon i at kommunikasjonen gjerne foregår til grupper heller enn enkeltindivider. Sentralt står kommunikasjon til ulike målgrupper i befolkningen – alle med sine unike fellestrekk og behov – slik at folk kan ta informerte valg som angår egen helse. Forskergruppen er tverrfakultær, og tverrfaglig med en forankring i det helsevitenskapelige fakultet.

Vi forsker på følgende temaer

  • Hvordan folkehelsekommunikasjon kan tilpasses ulike grupper for å fremme bedre helse rettet mot ulike typer globale helseutfordringer.
  • Metodeutvikling av folkehelsekommunikasjon.
  • Effekttesting av ulike kommunikasjonsformer for ulike målgrupper gjennom randomiserte kontrollerte studier. Ulike variabler utforskes i prosjektene, blant annet; bruk av kreative virkemidler, emosjonell valens og følelsens rolle for beslutningstaking, tillit til myndigheter, informerte valg og helsekompetanse.
  • Vi anvender kvalitative metoder i målgruppeanalyser, for å utvikle informasjonstiltak, samskape kommunikasjonsintervensjoner og evaluere kommunikasjonstiltak

Pågående prosjekter

  • Målrettet kommunikasjon til ungdom om vaping (e-sigaretter). Prosjektet drives i samarbeid med Universitetet i Tromsø, Norges arktiske Universitet og inngår i arbeidspakke 5 i prosjektet Sunne valg for alle. Ledes av Jo Røislien og Siv Hilde Berg.
  • EU Cancer Screen, arbeidspakke 6. Helse kommunikasjon om screening av brystkreft, livmorhalskreft og tarmkreft. Jo Røislien.
  • COVCOM- Fighting a pandemic  through translating science. Kommunikasjon av pandemi risiko til den generelle befolkningen. Prosjektet er avsluttet, men publisering av resultater foregår fremdeles. Ledes av Jo Røislien.

Pågående masterprosjekter

Masterstudenter som ønsker å skrive oppgave om helsekommunikasjon er velkomne til å ta kontakt, og vil inviteres til å delta i gruppen. Det er aktuelt å knytte masterstudenter til EU Cancer Screen.

  • Social media use in sexual health communication. Masterstudent Solveig Aanensen Kleven. Veiledes av Siv Hilde Berg og Raul Ferrer Conill.
  • Hvorfor virker det for meg? En fokusgruppe av unge voksnes preferanser for video basert helsekommunikasjon. Masterstudent Julie Sævareid. Veiledes av Siv Hilde Berg.

Forskere

Førsteamanuensis innen sikkerhet i helsetjenesten
51831431
Det helsevitenskapelige fakultet
Avdeling for kvalitet og helseteknologi
Professor i medisinsk statistikk
Det helsevitenskapelige fakultet
Avdeling for kvalitet og helseteknologi
Professor i journalistikk
51832233
Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Institutt for medie- og samfunnsfag
Professor i helsevitenskap
51831664
Det helsevitenskapelige fakultet
Avdeling for folkehelse
Førsteamanuensis i risikostyring og samfunnssikkerhet
51834594
Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet
Institutt for sikkerhet, økonomi og planlegging