Medborgerskap til hverdags

Onsdag 25. september 2024 kl. 19:00-20:30,
Sølvberget.

Hvordan kan vi styrke funksjonshemmedes medborgerskap?

Publisert Sist oppdatert

På 2020-tallet er funksjonshemmedes rettighetskamp blitt prekær.

I denne forelesningen vil professor Inger Marie Lid og stipendiat Sadeta Demic se nærmere på hva som truer funksjonshemmedes medborgerskap, og peke på samfunnets ansvar for å styrke medborgerskapet.

Skole, utdanning, kultur og offentlige rom er viktige forutsetninger for medborgerskap. Det samme er hverdagslivet hjemme og i lokalmiljøet.

Et konkret eksempel på medborgerskap i helse- og velferdstjenester blir illustrert ved Demic sitt doktorgradsprosjekt om beslutningsstøtte. Å få støtte til å ta beslutninger er en viktig del av hverdagslivets medborgerskap, enten det er beslutninger om bolig eller hva man skal ha til middag.

I foredraget forteller Sadeta Demic om pårørendes og tjenesteyteres erfaringer med beslutningsstøtte i møte med personer med utviklingshemming som bor i kommunale botilbud i Norge.

Portrettbilde av to kvinner
Ph.d-stipendiat Sadeta Demic og professor Inger Marie Lid fra VID har forsket på medborgerskap.

Sadeta Demic er ph.d.-stipendiat og høgskolelektor ved VID vitenskapelige høgskole i Stavanger. Demic arbeider med et doktogradsprosjekt med tittelen «beslutningsstøtte, utviklingshemming og hverdagslivets medborgerskap».

Inger Marie Lid er professor tilknyttet masterutdanning i Medborgerskap og samhandling ved VID vitenskapelige høgskole i Stavanger. Lid forsker på menneskerettigheter, medborgerskap, universell utforming og medvirkning.

Foredraget arrangeres av Vitenskapsakademiet og VID Stavanger og inngår i programmet til Forskningsdagene i Stavanger-regionen.