Forskningsløypa på Ullandhaug

Søndag 22. september 2024 kl. 12:00-15:00,
Ullandhaug.

Kunnskapsaktører på Ullandhaug inviterer til familieaktiviteter, lab-besøk, forskningsteater og kjekke opplevelser!

Publisert Sist oppdatert

Kart til årets løype på Google maps.

Søndag 22. september er det duket for flotte aktiviteter og opplevelser på Ullandhaug. Da åpner flere av aktørene i området dørene for å vise deg hva de holder på med og hvordan de forsker fram ny kunnskap innenfor en rekke ulike fagfelt.

Ta med familie og venner på en innholdsrik søndagstur. I år blir det aktiviteter fra Ullandhaugtårnet til Arkivenes hus, med stopp på blant annet Jernaldergården, Ullandhaug økologiske gård, Barnas hage og Stavanger botaniske hage, Universitetet i Stavanger, Ullrigg v. Norce, HelseCampus Stavanger og Havets hus.

Du velger selv hvor du vil starte og hvor mange poster du vil besøke.

Helse er tema for Forskningsdagene i år, og mange av aktørene legger opp til aktiviteter knyttet til dette. I år kan dere for for eksempel bli med inn på HelseCampus og se hvordan vi utdanner framtidas helsearbeidere. Ikke minst er søndagstur en glimrende folkehelse-aktivitet! Vi benytter også anledningen til å slå et slag for årets TV-aksjon som i år går til Barnekreftforeningen.

Forskningsløypa er en del av Forskningsdagene i Stavanger-regionen.

Dette er noe av det som skjer på forskningsløypa i år:

Bli med på 20-årsfeiring på universitetet!

Kake med UiS-logo

I høst er det 20 år siden byen og regionen fikk sitt eget universitetet! Vi åpner dørene og tyvstarter feiringen med kake.

På universitetet i Stavanger studerer og jobber det mange nysgjerrigperer. Nå vil vi gjerne vise fram noe av det vi gjør her, fra geologi og helseutdanning til rakettbygging, hagebruk og kunstnerisk utvikling!

Fra kl. 13 til 14 serverer vi kake i Kjølv Egelands hus så langt kakefatet rekker.

De som er med fra UiS er:

  • Barnas hage
  • HelseCampus Stavanger
  • Geolaben, 3D-laben og UiS Aerospace i Kjølv Egelands hus
  • Universitetsbiblioteket i Stavanger
  • UiS Core Måltidets hus
  • Forskningsteater, Arne Rettedals hus
  • Jernaldergården

Les mer om de enkelte postene i programmet under

Få overblikk og nyt utsikten fra Ullandhaugtårnet

Fra Ullandhaugtårnet har du full oversikt over området. Ta en pust i bakken mens du planlegger resten av løypa.

Sørmarkas Venner har åpen kafe fra 12:00 til 15:00. Det blir Quiz- løype rundt tårnet med premier til alle barna, og utlodning av ekstra premie til alle som deltar. Her kan dere sitte og slappe av med vafler, is, kaffe,juice eller brus, og nyte den flotte utsikten.

Kom inn i barnas hage

Små barn kan også drive med hagebruk! Se hva vi dyrker i hagen akkurat nå.

Nærbilde av tre barn på huk, man ser bare beina og føttene kledd i støvler og regnbukser. En barnehånd strekker seg ned til en potet som ligger i jorda

Barnas hage ligger langs stien nedenfor parkeringsplassen ved Ullandhaug-tårnet på vei ned mot den økologiske gården og universitetet. Hagen er et samarbeid mellom forskere, studenter, barnehager og frivillige organisasjoner.

Det blir anledning til å prøvesmake noen urter og nyttevekster, grave etter poteter og kjempe med jordskokk. Rebusløp for hele familien med enkel premie.

Pop-up cafe Oca holder åpent hvis været holder.

Hils på dyrene på Ullandhaug økologiske gård

Du trenger ikke reise langt for å ha det gøy på landet!

Grønn eng med gress og blomster med gårdshus i bakgrunnen

Velkommen til Ullandhaug økologiske gård. Her er vi opptatt av helsen til både planeten, dyrene og selvfølgelig folkehelsen.

Vi har planlagt mange spennende aktiviteter for både store og små, inkludert leker, rebus, smakfulle matopplevelser og mer. Hva kan være bedre for helsen enn å samles med gode venner, familie og andre siddiser på en idyllisk gård, omgitt av frisk luft og natur, mens vi nyter smakfull økologisk mat, og har det gøy?

Finn roen i Stavanger botaniske hage

Grønne omgivelser er bra for helsa.

Blomster, bregner og vann

Hage og helse henger sammen på mange vis. Studier har for eksempel vist at det å være i grønne omgivelser er koblet til mindre stress og depresjon, mer lykkefølelse, skjerpet oppmerksomhet og bedre helse. I tillegg er det helsefremmende å inkludere mer planter i kosten vår.

Ta turen innom Stavanger Botaniske Hage under forskningsløypa og nyt vakre høstfarger på trærne, sett deg ned på en benk, ta ett dypt åndedrag og føl hvordan stressnivået synker!

Vi har rebus- og aktivitetsløype for barna, og som vanlig blir det pop-up kafé med vaffel, smaksprøver og annet smått og godt!

Besøk Ullrigg hos NORCE!

Illustrasjonsfoto av boreriggen Ulrig på NORCE. Foto: Andreas R. Graven

Har du lurt på hva vi driver med på testriggen Ullrigg når du passerer oss på motorveien?

Vi åpner riggen under Forskningsløypa og ønsker både store og små velkommen.

Ullrigg er verdens mest avanserte testrigg og driver med fullskala testing av bore- og brønnutstyr med kunder fra inn og utland. Vi har 8 brønner med dybde fra 200 til 2000 meter.

Her kan dere få et innblikk i hvordan en borerigg opereres i Nordsjøen.

Det blir enkel servering og guidet tur på riggen.

Utforsk fremtidens helsetjenester på HelseCampus Stavanger

Lær hvordan forskning og teknologi kan forbedre både helsen vår og utdanningen av helsepersonell.

  • Møt forskere og studenter: Se hvordan eksoskjeletter kan brukes av operasjonssykepleiere for å avlaste kroppen under lange operasjoner og forebygge belastningsskader.
  • Prøv VR-briller: Få vite mer om hvordan VR brukes i utdanningen av paramedisinere innen psykisk helse. Opplev hvordan teknologi kan bidra til bedre forståelse og behandling.
  • Se en app i aksjon: Universitetet i Stavanger har utviklet en app som hjelper sykepleierstudenter i ferdighetstrening, som for eksempel med å sette sprøyter. Få en demonstrasjon og se hvordan studenter trener på en innovativ måte.
  • Test musikkterapi fra Muzziball: Denne spesielle, interaktive sanseballen er designet for å fremme glede og økt bevegelse. Lær mer om forskningen bak oppfinnelsen!
  • Utforsk ultralyd: Bli med på en fascinerende reise inn i kroppens indre og lær om hvordan helsepersonell tilpasser seg nye arbeidsmetoder, blant annet innføring av ultralyd som hjelpemiddel i utførelsen av prosedyrer

Velkommen til HelseCampus, inngang via bygg i2 i Innovasjonsparken!

Ta med familien til Arkivenes hus

Her kan dere gå på skattejakt i historien i et bygg som er en skatt i seg selv!

Et stort bygg i mur med masse vinduer

På Arkivenes hus finnes mange kjente og ukjente arkivskatter. Flere ansatte er på plass og svarer på spørsmål om arkiv. Vi har aktiviteter for barn og voksne med fine premier.

Parkering er åpen og gratis denne dagen. Velkommen!

Lær hvordan mat påvirker helsen på Måltidets hus

Visste du at bakterier kan være både gode og dårlige?

Ulike matgrupper (frukt, fiber, sukker og fett) påvirker bakterieinnholdet i tarmene våre. Noen bakterier er nyttige, andre er dårlige for oss. Vi forklarer hvordan vi kan studere sykdomsproseser, og setter frem mikroskop og instrumenter der dere kan se levende celler – og bitte små sebrafisk-embryoer. I tillegg byr vi på minipannekaker inspirert av cellestrukturer!

Legg turen innom Ydalir Hotel

Ta en velfortjent pause med noe godt.

Hotell Ydalir

Ydalir Hotel byr på helsebringende smoothie til de 50 første besøkende, i tillegg til gratis kaffe til alle voksne.

Vi selger havrevafler for de som ønsker å ta en pust i bakken for å lade batteriene før de fortsetter turen.

Møt barnekreftforeningen

Årets mest lærerike søndagstur får besøk av årets viktigste søndagstur.

Årets TV-aksjon går til Barnekreftforeningens arbeid med å etablere familiehus for barn med alvorlig sykdom og deres familier. Og én måned etter Forskningsløypa kan du bli med å gå sammen for små helter.

Barnekreftforeningen Rogaland er på plass for å fortelle mer om årets innsamling og arbeidet de gjør for familier med barn rammet av kreft.

kl. 14.00

Delta på en teaterprøve med en bever og en oter på flyttefot

Går du i 1. til 4. klasse? På universitetet lager vi forskningsteater. Nå kan du være med på prøveforestillingen.

To skuespillere i bever- og oterkostyme posserer på en scene

Ved UiS driver vi med kunstnerisk forskning innenfor musikk, dans og teater. I fjor lagde vi et nytt forskningsteaterstykke til festivalen Forskningsdagene. I år settes stykket opp igjen for inviterte 2.-klasser, og og nå trenger vi barn mellom 6 og 10 år som vil være med på prøveforestillingen.

Dette er ikke et vanlig teaterstykke. Her blir barna tatt aktivt med inn i historien. Etterpå får de dele sine inntrykk og tilbakemeldinger med skuespillerne.

Prøveforestillingen starter kl. 14.00. Vi har et begrenset antall plasser og derfor har vi påmelding til dette arrangementet. Barna blir med alene inn i salen, mens de voksne får vente utenfor med en kopp kaffe og et eksemplar av boka om beveren.

Teaterstykket «Vi har ikke alltid vært her» er et forskningsteaterstykke som gjennom opplevelse, interaksjon og refleksjon skal formidle forskning til barn. Stykket er basert på UiS-professor Dolly Jørgensens barnebok med samme navn. Fortellingen om beveren tar opp viktige og aktuelle temaer som naturmangfold, migrasjon og tilhørighet.

Bli med inn på laboratoriene på Universitetet i Stavanger

Vi åpner to av laboratoriene våre i Kjølv Egelands hus, geologi og 3D-print. I tillegg kan du prøve geofysisk utstyr og se de kule rakettene til UiS Aerospace.

Kvinne på laboratorium måler kalt med linjal.

Bli med inn på geologilaboratoriet! Her kan du se hvordan vi jobber med bergarter og hvordan vi finner energi i undergrunnen. Barna får ta en titt i mikroskopet, eller de kan lete etter fossiler. En av våre forskere viser hvordan man bruker geofysisk utstyr til å undersøke hvordan det ser ut under bakken.

I en annen del av Kjølv Egelands hus åpner vi dørene til 3D-print-laboratoriet. Her får dere se hvordan 3D-printing fungerer i praksis, og hvor mye man kan lage med slike printere. Kan man 3D-printe en lekebil? Eller kanskje en selvlysende Baby Yoda?

I korridoren ved inngang vest på Kjølv Egelands hus, kan du møte studentene i UiS Aerospace. De elsker romfart og bygger raketter som nesten kan fly til månen og tilbake!

Se en danseforestilling og nyt en lesestund på Universitetsbiblioteket

Visste du at Universitetsbiblioteket er åpent for alle, og at kunstnerisk utviklingsarbeid også er en form for forskning?

En danser står på et steingulv omgitt av murvegger

I sitt doktorgradsprosjekt Dancing through grief inviterer Iselin Brogeland publikum til å utvide sin følelsesmessige bevissthet om sorg ved å skape og ta del i dansekunst.

Gjennom dansen ønsker hun at publikum skal oppleve det hun kaller sorg-invitasjoner gjennom kunsten. Du kan ta del, du kan sitte å se, du kan stå, hoppe, tegne, svine armene, kjenne på pusten, holde, klemme, ta avstand eller bare være i rommet sammen.

Forestillinger i bibliotekets sceneområde kl. 12.30 og kl. 14.00

Studentene våre kan bruke biblioteket 24 timer i døgnet, men visste du at du ikke trenger være student for å låne bøker her? Universitetsbiblioteket er et offentlig bibliotek som er åpent for alle! I tillegg til fagbøker finner du også et godt utvalg bøker for små og store her. Og husk å få med deg tegneseriekroken!

Opplev lek og markedsliv på Jernaldergården

Det blir liv og røre og ekte vikingestemning for store og små.

barn som fekter med tresverd

På Jernaldergården kan de små delta på spennende aktiviteter og de nysgjerrige kan delta på omvisninger om livet på gården i eldre jernalder. Siden UiS i år feirer 20 år har vi invitert vikingklubben Hafrsfjordvingene og Bondens marked til å delta på festen. Ta et dykk inn i forhistorien og opplev stemningen i en autentisk vikingleir, eller møt lokalbonden for en god handel.  Vel møtt!

Jernalder gården holder åpent fra kl. 11.00 til kl. 16.00.