PhD-kandidat Emmanuel Aduse-Pku forteller om sine undersøkelser av norske torvmyrer.
I rundt 10 000 år har torvmyrer lagret og bevart karbon i sine sure økosystemer. Som følge av dette har de utviklet seg til våtmarksområder rike på organisk materiale, hovedsakelig torv. Selv om torvmyrer dekker omtrent 3 % av jordens landareal, lagrer de nærmere 30 % av verdens jordkarbon.
Torvmyrer finnes over hele verden, med konsentrasjoner i Canada, Russland og Skandinavia, samt i tropiske områder som Sørøst-Asia og Amazonas. Til tross for deres viktige rolle i karbonlagring er torvmyrene under alvorlig trussel fra menneskelig aktivitet. Det fører til karbonutslipp og bidrar med nesten 5 % av verdens årlige klimagassutslipp.
Å beskytte og restaurere torvmyrer er essensielt for å opprettholde deres funksjon som karbonlagre. Likevel får de lite oppmerksomhet i klimadiskusjoner. Det globale volumet av torvmyrer er fortsatt ukjent, og pågående innsats fokuserer på å utvikle metoder for nøyaktig å anslå deres utbredelse og dybde. Disse målingene er nøkkelen til å forstå deres potensielle klimagassutslipp.
Emmanuel Aduse-Pku forsker ved Institutt for energiressurser hvor de jobber med å beregne karbonlageret i norske torvmyrer ved hjelp av en kombinasjon av forskningsverktøy. Dette vil gi verdifull innsikt i hvor mye karbon som er lagret i norske torvmyrer, for en nøyaktig vurdering av karbonlageret.
Bli med oss for en engasjerende diskusjon om torvmyrer, en av naturens vitale karbonlagre og en viktig alliert i kampen mot klimaendringer.
Språk: engelsk