Én forsker, én scene, én mikrofon. I tur og orden får forskerne tolv minutter hver til å gi deg et innblikk i hva de forsker på, slik at du får en større forståelse for hva som foregår av forskning i Stavanger-regionen. Velkommen til en kveld fri for Powerpoint-presentasjoner og forskerspråk for de innvidde.
Forskerne våre har fått streng beskjed: ingen powerpoint-presentasjon, ingen tekniske hjelpemidler, ingen uforståelige faguttrykk. Klarer de å formidle forskingen sin så folk flest forstår, og til og med skape begeistring?
Og klarer de å holde tida? Møt opp på Påfyll denne kvelden og få inspirasjon og stoff til spennende lunsjsamtaler.
Påmeldingsskjema
Konferansier: Eldbjørg Vaage Melberg
Dørene åpner kl. 18:30, og første forsker inntar scenen kl. 19:00.
PROGRAM:
Putins patriotiske patriark: Gud er med oss!
Vebjørn Leonard Horsfjord, professor ved VID Vitenskapelge høgskole
Patriark Kirill, overhodet for den russisk-ortodokse kirke, har vært en av president Putins ivrigste støttespiller under krigen i Ukraina. Uke etter uke holder han prekener i Moskvas viktigste katedral. Ganske ofte handler de om Ukraina.
Vebjørn Horsfjord har analysert Kirills prekener siden februar 2022. Patriarken gjenforteller gjerne hendelser fra russisk historie. Formålet er alltid det samme: å støtte opp om et verdensbilde hvor Russland er et offer, krigen er en forsvarskrig, og Gud er på Russlands side. Er det nok til å gi krigen mening?
Jon Fosse og hjemmet
Sigrid Sandemose, universitetslektor i norsk og norskdidaktikk ved Universitetet i Stavanger
Forskere og undervisere i nordisk på UiS undersøker hvordan man kan nærme seg Jon Fosses forfatterskap fra ulike tematiske synsvinkler.
Sigrid Sandemose undersøker hjemmet som tematikk i forfatterskapet til Fosse. Hjemmet rommer også tema som vern, relasjoner, familie og kommunikasjon. Sandemose vil ta utgangspunkt i dramatikken til Fosse, og da særlig dramaet Namnet (1995).
Ancient mistakes. Now in 3D
Simon Radchenko, postdoktor i teknologi innenfor kulturminnevern ved Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger.
Simon Radchenko lager 3D-modeller av arkeologiske steiner basert på hundrevis og tusenvis av bilder — såkalt fotogrammetri. Han ser spesielt på steiner som har inngravert noe på seg, og det er gjerne snakk om kleberstein eller sandstein som ble bevisst skrapet på for 7 til 10 tusen år siden. Radchenko pleide å jobbe i den sørøstlige delen av Ukraina, hans eget hjemland, hvor han har mange data fra. Han har funnet at steinaldermenneskene der gjorde akkurat det samme som steinalderfolkene i Norge — de satt ved elvebredden med kroker, liner og synker og fisket. Radchenko vil fortelle om spennende ting han har funnet i vår felles forhistorie.
PAUSE
Kunstig intelligens – en trussel mot demokratiet?
Thomas Laudal, førsteamanuensis i organisasjon og ledelse ved Universitetet i Stavanger
Hva er status for demokratiet i Norge i dag, og hvordan påvirker kunstig intelligens demokratiet? Thomas Laudal fra UiS kommer for å prate om AI og demokrati.
Behemot, Guds første og beste beist?
Karin Elisabeth Hakalax, stipendiat ved Senter for misjon og globale studier ved VID Vitenskapelige høgskole
Karin Hakalax gir en psykoanalytisk og litterær tolkning av Behemot, et digert og gåtefullt beist som omtales i Jobs bok i Det gamle testamentet. Behemot lever Herrens glade dager i sin paradislignende tilværelse, med et bekymringsløst liv i nytelse, vilter lek og moro. Hakalax leser teksten som en fortelling om begjær, reproduksjon og kreativitet, og sammenligner sin egen lesning med hvordan teksten har vært tolket historisk.
3D-printer nye ansikt
Mona Minde, instituttleder for maskin, bygg og materialteknologi ved Universitetet i Stavanger
Hva driver forskere i materialteknologi egentlig på med? Det meste og litt av hvert, skal vi tro Mona Minde. For eksempel hjelper de mennesker som har blitt utsatt for alvorlige ulykker og sykdommer og som har behov for implantater eller proteser i ansiktet. Forskere fra Universitetet i Stavanger og et universitet i Chennai i India har klart å 3D-printe ansiktsimplantater basert på skanning av pasientens ansikt. Dermed passer implantatene perfekt til den enkelte som trenger protese i ansiktet. Dette har hjulpet pasienter i India.
Meld deg på en festlig og uhøytidelig forskningskveld!