Jan Magnus Rykkvin (42) tar en mastergrad ved Universitetet i Stavanger. Han vil bli helsesykepleier.
– Jeg har arbeidet mange år som sykepleier, og for meg handlet valget av masterutdanning om interesse for helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid med barn og unge, forteller Jan Magnus.
Som en av få menn i yrket representerer han en liten, men økende andel av menn som bryter med tradisjonelle kjønnsroller. Han mener flere menn i yrket kan ha viktige fordeler.
– Kjønn har ikke vært en barriere for meg, men jeg tror menn kan bidra positivt, spesielt når det gjelder å skape kontakt med gutter i skolen, sier han.
Fortsatt få menn i helsesykepleie
Som ferdig utdannet helsesykepleier vil Jan Magnus bli en av bare 0.8 prosent menn i yrket. Selv om han har møtt noen utfordringer tidligere, opplever han i dag kun positive tilbakemeldinger.
– Da jeg startet på sykepleierutdanningen i 2006, fikk jeg noen negative kommentarer. Men det har heldigvis endret seg mye. Nå opplever jeg at både medstudenter, lærere og brukerne av tjenestene synes det er positivt med flere menn i dette yrket, sier han.
Han innrømmer at det føles lettere å se for seg å jobbe i skolehelsetjenesten enn på en helsestasjon. Likevel mener han at flere menn på helsestasjoner kunne bidratt positivt:
– Det kunne bidra til å inkludere fedre i større grad i tilbudene der, påpeker han.
Menn velger mest tradisjonelt
Statistikk viser at yngre menn oftere bryter med tradisjonelle kjønnsroller. Likevel er motivasjonen lav for menn til å velge typiske "kvinneyrker" som sykepleier og helsesykepleier.
– Antagelig henger det sammen med utdaterte oppfatninger om at kvinner er bedre på omsorg, samt at lønnen ikke alltid gjenspeiler ansvaret og kompetansen som kreves. Samtidig gir en mastergrad i helsesykepleie et lønnsmessig løft, noe som burde motivere flere sykepleiere til å vurdere denne veien videre, sier han.
Han håper flere menn vil følge etter, og peker på betydningen av et helsevesen som speiler samfunnet.
– Rundt halvparten av elevene i grunnskolen er gutter. Jeg har hørt fra andre mannlige helsesykepleiere at guttene ofte opplever det enklere å ta kontakt med en mann, understreker han.
Han ser at flere menn i yrket kan bidra til å normalisere valget for andre, og understreker at kompetanse og interesse bør være det viktigste grunnlaget for å velge utdanning.
En lærerik studietid
Halvveis i studiet beskriver Jan Magnus tiden ved UiS som både lærerik og givende. Han fremhever introduksjonsuken, basisgruppene og de dyktige foreleserne som viktige elementer i utdanningen.
– Det har vært veldig nyttig å lære fra eksterne forelesere med spesialkompetanse, i tillegg til universitetets egne dyktige ansatte. Jeg føler meg godt forberedt for yrket og ser frem til å arbeide selvstendig med helsefremmende tiltak.
Til andre menn som vurderer å bli helsesykepleier, har Jan Magnus et klart råd:
– Snakk med noen som allerede jobber i yrket, eller les deg opp på hva det innebærer. Jeg kan i alle fall gå god for at studiet er veldig givende. Det er også greit å vite 10 prosent av studieplassene ved UiS er reservert for mannlige søkere, noe som kan gi en ekstra mulighet, avslutter han.
Om studiet
Hvordan søker jeg?
Du søker opptak gjennom Søknadsweb mellom 5. januar-5. februar.
Lurer du på noe om søking og opptak? Les vår spørsmål og svar-side om søking til master- og videreutdanninger ved UiS.
Har du andre spørsmål, kan du ta kontakt med opptakskontoret på e-post masteropptak@uis.no eller tlf. 51 83 15 44.