Kortere opphold i utlandet

Utenlandsopphold for studier eller praksis trenger ikke alltid vare i et helt semester. Sjekk hvilke muligheter som finnes for kortere aktiviteter i utlandet.

Publisert Sist oppdatert

Hvilke muligheter har jeg?

I løpet av graden din kan du dra på kortere opphold i utlandet. Dette er en flott mulighet til å utforske et annet land og treffe andre med lignende interesser, og det vil ofte være mulig å søke om stipend til oppholdet.

Nyhavn i København

Kortere utenlandsopphold kan fint kombineres med ordinær semesterutveksling i løpet av graden din. Det kan være en god måte å teste ut om utveksling er noe for deg, eller en ny mulighet til å reise til utlandet for deg som allerede har vært på utveksling i et semester.

På denne nettsiden vil du finne noen eksempler på kortere opphold i utlandet for studier og praksis, samt hva som skal til for at man skal kunne søke om støtte.

Husk at du alltid kan kontakte Internasjonal seksjon eller din studiekonsulent dersom du har spørsmål om utenlandsopphold.

Studieopplegg gjennom ditt studieprogram

Noen studieprogram har lagt opp til muligheten for å ta et kort studieopphold i utlandet i løpet av graden. I andre studieprogram kan det dukke opp muligheter for korttidsopphold i løpet av studieåret, for eksempel gjennom et midlertidig faglig samarbeid mellom UiS og en eller flere institusjoner i utlandet.

Dersom du lurer på om det finnes aktuelle muligheter for ditt studieprogram, kan du ta kontakt med din studiekonsulent.

Utfordringer

UiS er medlem av en universitetsallianse for samarbeid innen høyere utdanning: European Consortium of Innovative Universities ( ). Alliansen fokuserer på utfordringsbasert læring, hvor man tar fatt på reelle problemer i team bestående av andre studenter og vitenskapelig ansatte, samt ansatte fra organisasjoner og lokalt næringsliv.

Les mer om ECIU-utfordringer.

Mikroemner

tilbyr også mikroemner, slik at du kan øke kompetansen din på et faglig område du interesserer deg for og forme din egen læring. Temaene for mikroemner du melder deg på trenger ikke være knyttet til ditt studieprogram. Mikroemnene kommer i ulike formater; noen er heldigitale, mens andre foregår ved en vertsinstitusjon i utlandet.

Les mer om mikroemner gjennom ECIU.

Sommerskoler

Mange universitet i utlandet tilbyr kortere studieprogram i løpet av sommeren. Disse må man ofte betale for å delta på, men det kan være mulig å søke om stipend dersom oppholdet oppfyller kravene i seksjonen under. Du må selv finne aktuelle sommerskoler dersom du ønsker å reise, men ta gjerne kontakt med Internasjonal seksjon dersom du har spørsmål om stipendmuligheter.

Praksisopplegg gjennom ditt studieprogram

Kortere praksisopphold i utlandet arrangeres som regel gjennom studieprogrammet. Dersom du lurer på om dette er aktuelt for deg, må du ta kontakt med din studiekonsulent.

Kan jeg få stipend?

Du kan dra på korttidsopphold i utlandet uavhengig av om du får stipend eller ikke. Dersom aktiviteten du ønsker å delta på oppfyller kriteriene under, kan du søke om stipend fra UiS. Vennligst merk at søknader som ikke oppfyller kravene blir avslått.

Er du PhD-student? Se intranett for mer informasjon om mobilitetsmuligheter og søknadsskjema.

Stipend til kortere studieopphold i utlandet finansieres av programmet Erasmus+.

Les mer om stipendsatser og dokumentasjonskrav.

Kriterier

  • Struktur: Aktiviteten må bestå både av en fysisk del som foregår i utlandet, og en nettbasert virtuell del.
  • Varighet: Den fysiske delen av oppholdet må være på 5-30 dager.
  • Studiepoeng: De kombinerte fysiske og virtuelle delene av aktiviteten må gi minimum 3 studiepoeng (ECTS).
  • Vertsinstitusjon: Det må finnes en utvekslingsavtale mellom UiS og vertsinstitusjonen.

Søk om stipend

Søknadsfrist: 2 uker før den fysiske delen av aktiviteten starter.

Lenke til nettbasert søknadsskjema.

ECIU-aktivitet som ikke oppfyller kravene?

Dersom du skal delta på et mikrokurs eller en utfordring i utlandet som ikke oppfyller kravene til stipend fra Erasmus+, kan du ta kontakt med ECIU-teamet ved UiS for å høre om det finnes andre muligheter for støtte.

Stipend til kortere praksisopphold i utlandet finansieres av programmet Erasmus+.

Les mer om stipendsatser og dokumentasjonskrav.

Kriterier

  • Struktur: Aktiviteten må bestå både av en fysisk del som foregår i utlandet, og en nettbasert virtuell del.
  • Varighet: Den fysiske delen av oppholdet må være på 5-30 dager.

Søk om stipend

Søknadsfrist: 2 uker før den fysiske delen av aktiviteten starter.

Lenke til nettbasert søknadsskjema.