Krister Hevrøy (17) fra Karmøy fant leirkar fra middelalder under sjarkfiske med garn. Karet er nå på Arkeologisk museum, og vekker entusiasme hos arkeologene.
Første gang publisert 29.03.2019
Det var for et par uker siden at Krister Hevrøy satt garn i Karmsundet, og garnet satte seg fast i bunnen. Da han sokna etter garnet og tilslutt fikk det opp, fulgte det også med bunnen av ei krukke. Krukka ble liggende i bilen et par dager, men han hadde en mistanke om at det kunne være gammelt og kontaktet Arkeologisk museum. Det setter arkeolog Håkon Reiersen stor pris på.
Har du gjort et arkeologisk funn?
Spesielt funn
– Dette er et veldig spesielt funn, både det at det kommer fra havbunnen og at innholdet i karet er bevart, sier Reiersen og sikter til et tjukt lag med tjære som ligger i karet.
– Ved museet finnes det eksperter både på tjære og på middelalderkeramikk, så her var det noe for enhver!
Det at det her er bevart organisk materiale fra 1300-tallet, mener han kan tyde på gode bevaringsforhold på sjøbunnen. Også i 2004 ble det fisket opp et leirkar fra middelalderen i denne delen av Karmsundet. Når arkeologene setter disse to funnene sammen, blir det veldig spennende. Kan havbunnen skjule flere hemmeligheter?
Viktig kontakt
Krister fikk altså noe i garnet som andre kanskje bare ville kasta tilbake i sjøen, eller i søpla. Men heldigvis for arkeologene var 17-åringen oppvakt og skjønte at det kunne være noe spesielt han hadde funnet. Sammen med læreren Jon Egil Frette fra Åkrehamn videregående skole tok han kjøreturen til Stavanger. Her ble han møtt av arkeologer både fra Arkeologisk museum og fra Stavanger maritime museum.
– Funnet har stor kulturhistorisk verdi og er en viktig bit i det arkeologiske puslespillet, sier Reiersen.
Arild Skjæveland Vivås fra Stavanger maritime museum er enig i at leirkaret er et spesielt funn og at det kan settes i sammenheng med aktivitet ved middelalderhavna ved Avaldsnes. Han håper at funnene av leirkar kan bety at det er flere interessante spor på havbunnen – kanskje stammer disse fra et ukjent vrak?
Nytt forskningsprosjekt
Funnet til den 17-årige fiskeren kommer nokså betimelig. Arkeologisk museum og Stavanger maritime museum er i startgropa for et forskningsprosjekt som skal undersøke betydningen til havnen ved Avaldsnes fra bronsealder til middelalder. I prosjektet skal forskerne samarbeide med Karmøy kommune og bedriftene Geopluss, som analyserer sjøbunnskart, og Saga Subsea, som blant annet har ROV som kan undersøke mulige vrak.
Prosjektdeltakerne klør nå i hendene etter å få undersøkt blant annet funnstedet for leirkaret med tjære.