FNs klimapanels sjette rapport understreker at jorden varmes opp. Rask handling er nødvendig for å dempe følgene av klimaendringene.
Blogginnlegg
Blogginnlegget er skrevet av

For å nå målet i Parisavtalen foreslår det internasjonale energibyrået (IEA) i sin rapport fra 2021 et scenario ingen nye oljereserver utvinnes. Den norske olje- og gassindustrien forbereder seg mot netto-nullutslipp innen 2050, samtidig som de fortsetter å forsyne verden med energi. En energimiks med riktig kombinasjon av fossile og fornybare energikilder, sammen med CO2-fangst og lagring (CCS), er et levedyktig alternativ. Norge er en av de viktigste energileverandørene til Europa og har store muligheter til å bli en ledende aktør i energiomstillingen. Ved å eksportere fornybar energi, kommersialisere CO2-lagring og produsere olje og gass uten utslipp, kan vi gå foran. Men for å gjøre den norske kontinentalsokkelen bærekraftig, kreves en ny måte å tenke på – på tvers av disipliner og med samfunnets aksept. Derfor er det viktig å integrere forskning, utdanning og innovasjon for å bygge kunnskap og utvikle teknologi som kan gi oss en optimal utnyttelse av norsk sokkel.
Energisituasjonen i Europa er preget av historisk høye priser og en kraftig økning i andelen fornybar og variabel energi. Europa er imidlertid fortsatt avhengig av import, og med det dramatiske tapet av russisk gassforsyning har importen av norsk gass blitt enda viktigere enn før. Som en mulig konsekvens av dette, ønsker industrien å fokusere på energieffektiv og forbedret utvinning på kort sikt, for å produsere mer og bruke mindre av dyre energikilder. Dette er både forståelig og fornuftig, men tar til en viss grad fokuset bort fra mer langsiktige tiltak som energilagring, alternative energikilder og hydrogen. De høye energiprisene gjør det også vanskelig å nå en annen viktig del av Norges klimamål, nemlig elektrifisering av olje- og gassproduksjonen.
En bærekraftig verdikjede på sokkelen inkluderer både energieffektiv olje- og gassproduksjon, bruk av reservoaret for fornybar energiproduksjon og lagring av CO2 i områder nær eksisterende felt. Gjenbruk av eksisterende infrastruktur (sirkulær økonomi) og tilknytning til andre verdikjeder, for eksempel CO2-transport og -lagring og offshore vindkraft, er avgjørende.
Forskningssenteret NCS2030 er et samarbeid mellom offentlige etater, industri og forskningsinstitusjoner. Denne bloggen handler om energidilemmaet. Hvordan bidrar forskere til å nå klimamålene samtidig som energisikkerheten i Norge og Europa blir ivaretatt?