Vi snakker om grønn omstilling, klimamål og bærekraft hele tiden. Men hvordan sørger vi for at begrepene blir mer enn tomme ord?
Blogginnlegg
Blogginnlegget er skrevet av

Energiomstilling er komplekst. For å oppnå bærekraftig energiproduksjon kreves det forskning, innovasjon og gode løsninger. Formidling av forskningsresultater til allmennheten er avgjørende for å skape bevissthet om utfordringene og innsatsen som gjøres for å nå klima- og bærekraftsmål.
I Norge står petroleumsnæringen for 25 prosent av CO2-utslippene. Det er stort behov for forskning og innovasjon for å redusere utslippene. Halvparten av olje- og gassindustriens utslipp kommer fra energi som brukes til å håndtere vannet som brukes i reservoaret for å opprettholde trykk og produksjon. Ved å redusere mengden produsert vann kan utslippene reduseres raskt, og hydrokarboner utvinnes med et mye lavere CO2-avtrykk. Undergrunnen på norsk sokkel har potensial til å bli transformert til et bærekraftig energisystem, der produksjon av hydrokarboner sameksisterer med produksjon av andre energityper og energibærere (for eksempel hydrogen, geotermisk) og lagring av avfall (for eksempel CO2).
NCS2030, Nasjonalt senter for bærekraftig bruk av norsk sokkel, bidrar til å løse dilemmaet rundt bærekraft – hvordan vi best utnytter nasjonens ressurser for å sikre stabil tilgang til energi, samtidig som klimagassutslipp reduseres. Senteret startet i 2022 og er finansiert av Norges forskningsråd, seks olje- og energiselskaper, med støtte fra forskningspartnerne og teknologileverandører. Universitetet i Stavanger er vertsinstitusjon, og NORCE, IFE og Universitetet i Bergen er forskningspartnere. Den brede tverrfaglige gruppen består av mer enn 70 forskere. Senteret har fire hovedtemaer for forskning:
- Helhetlig og bærekraftig bruk av undergrunnen. Vi undersøker hvordan ressurser som hydrokarboner og geotermisk energi utnyttes, og hvordan hydrogen og CO2 kan lagres i stor skala i undergrunnen;
- Forbedret oljeutvinning for å minimere avtrykket fra produksjon av hydrokarboner. Gode metoder som forbedrer oljeproduksjonen og reduserer vannproduksjonen er viktig for å nå nullutslippsmål;
- Digitalisering og maskinlæring. Forskerne utvikler verktøy og metoder for å maksimere verdien av store datasett, forbedre modellene av reservoaret, ikke bare for hydrokarboner, men også for CO2- og hydrogenlagring, og håndtere usikkerhet for å ta bedre beslutninger; og
- Samfunnet, ved å forstå de samfunnsmessige og økonomiske konsekvensene av omstillingen og hydrokarbonenes rolle i den. Hvordan skape offentlig aksept? Hvordan kan politiske beslutninger, for eksempel elektrifisering og CO2-beskatning, påvirke dagens og framtidens utvikling av norsk sokkel?