Ernæring, fysisk aktivitet og helse (IDR333)
Emnet gir kompetanse om begreper og anbefalinger knyttet til ernæring og fysisk aktivitet og helse. Studentene skal tilegne seg kunnskap om betydningen av fysisk aktivitet og kunnskap om aktivitets- og kostholdsvaner i den norske befolkningen. Næringsstoffkunnskap, sammenhengen mellom kosthold, fysisk aktivitet og helse, et bærekraftig kosthold samt betydningen av kosthold for prestasjon og restitusjon i ulike idretter er sentrale tema.
Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2025-2026. Merk at det kan komme endringer.
Emnekode
IDR333
Versjon
1
Vekting (stp)
15
Semester undervisningsstart
Vår
Antall semestre
1
Vurderingssemester
Vår
Undervisningsspråk
Norsk
Innhold
- Grunnleggende næringsstoffkunnskap
- Omsetting og fordøyelse av næringsstoffer
- Bærekraftig kosthold og bærekraftig matproduksjon
- Anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet
- Utfordringer knyttet til kosthold og aktivitetsvaner i Norge
- Sammenheng mellom ernæring og fysisk yteevne i idrett
- Sammenhenger mellom ernæring, fysisk aktivitet og helse
- Grunnleggende kostholdsveiledning: ernæring, restitusjon og prestasjon
- Kosttilskudd
- Spiseforstyrrelser: Spisevegring, Bulemi, Overspising
Læringsutbytte
Kunnskap
Kandidaten skal ha kunnskap om:
- Grunnleggende kunnskap om næringsstoffer.
- Hvordan de energigivende næringsstoffene blir omsatt i kroppen.
- Betydningen av ernæring og kosttilskudd for restitusjon og prestasjon i idrett.
- Sammenhengen mellom kosthold og fysisk yteevne, livsstil og helse.
- Kunnskap om folkehelsearbeid på nasjonalt, regionalt og lokalt plan.
- Betydningen av et bærekraftig kosthold og en bærekraftig matproduksjon.
- Fysisk aktivitet som en helsefremmende og forebyggende faktor for ulike befolkningsgrupper.
Ferdigheter
Kandidaten skal kunne:
- Kartlegge kostholdet til idrettsutøvere og andre.
- Gi kostholdsråd til ulike befolkningsgrupper og idrettsutøvere.
- Gi råd om kosthold som er bærekraftig til ulike grupper i befolkningen.
- Utarbeide forslag til kostplan og fysisk aktivitet ved endring av livsstil for ulike målgrupper som er relevante for arbeidslivet.
- Planlegge, gjennomføre og evaluere fysisk aktivitet og trening for ulike målgrupper som er relevante for arbeidslivet.
Generell kompetanse
Kandidaten skal kunne:
- Vurdere hvordan ernæring kan være en faktor i prestasjonsutvikling hos idrettsutøvere.
- Vurdere hvordan ernæring og fysisk aktivitet kan være en faktor i helsefremmende arbeid, livsstilsendring og bærekraft.
Forkunnskapskrav
Eksamen / vurdering
Hjemmeeksamen og skriftlig eksamen
Vurderingsform | Vekting | Varighet | Karakter | Hjelpemiddel |
---|---|---|---|---|
Skriftlig eksamen | 4/5 | 5 Timer | Bokstavkarakterer | |
Skriftlig hjemmeeksamen | 1/5 | Bokstavkarakterer |
Den skriftlige hjemmeeksamen, som teller 20% av karakteren i emnet, skal leveres i grupper på to studenter med mulighet for individuell innlevering etter ønske. Omfang 3000 ord. Det vil bli gitt veiledning på oppgaven underveis i undervisningstimene.
Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering
- Det blir utarbeidet 2 arbeidskrav, et i ernæring og et i fysisk aktivitet og helse. Et skriftlig individuelt arbeidskrav i fysisk aktivitet og helse og en muntlig framføring med innlevering i ernæring.
- Studenter/grupper som får et eller flere av arbeidskravene vurdert til ikke-godkjent ved første innlevering, gis mulighet for en ny innlevering av arbeidskravet i bearbeidet form.
De 2 arbeidskravene må være godkjent for å kunne gå opp til eksamen i emnet.