Elektriske anlegg og installasjoner 1 (ELK220)
Emnet introduserer studentene til trefaseanalyse og modellering av overføringslinjer, transformatorer, laster og kraftsystemet generelt. Kurset introduserer også studenter til lavspenningsinstallasjonsaspekter som dimensjonering, sikkerhet og forskrifter.
Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2025-2026. Merk at det kan komme endringer.
Emnekode
ELK220
Versjon
1
Vekting (stp)
10
Semester undervisningsstart
Høst
Antall semestre
1
Vurderingssemester
Høst
Undervisningsspråk
Norsk
Innhold
Innholdet i dette emnet er relatert både til grunnleggende kraftsystemanalyse og introduksjon til lavspente installasjoner.
Elektriske anlegg:
Trefasesystemet med tilhørende transmisjons- og distribusjonsnett, samt tilhørende koblingsanlegg med transformatorer, linjer/kabler og andre komponenter. Analyse av stasjonære forhold som inkluderer spenningsfall og effektberegninger, induktans og kapasitans i kabler, samt modellering av transmisjonslinjer. Last- og kortslutningsberegninger inkludert belastningsfordeling beregning av aktiv, reaktiv og tilsynelaende effekt. Kretstegning for elektriske anlegg, inkludert énlinje- og flerlinjeskjema. Dokumentasjon i henhold til gjeldene normer og forskrifter. Introduksjon til bruk at digitale verktøy for beregning og simulering av elektriske anlegg, herunder Febdok, Matlab og/eller PowerFactory. Praktisk laboratoriearbeid.
Installasjoner:
Introduksjon til lavspente fordelingssystemer (IT, TT, TN) med fordeling og dimensjonering av kurser. Sikkerhetstiltak for installasjoner med tanke på sikkerhet for person, brann og drift, med fokus på induserte spenninger, overbelastning og kortslutning. Beregning av overstrømsvern, jordfeilsvern, og overspenningsvern. Introduksjon til forskrifter og regelverk, inkludert el-tilsynsloven hvor valg av kabler, vern og installasjonsteknikk er sentral begrep. Risikoanalyse og dokumentasjon av installasjoner, inkludert måling og feilsøking. Praktisk laboratoriearbeid.
Læringsutbytte
- Ha kjennskap til trefasesystemet med tilhørende transmisjons- og distribusjonsnett, samt tilhørende koblingsanlegg med transformatorer, linjer/kabler og andre komponenter.
- Kunne utføre analyse av stasjonære forhold som inkluderer spenningsfall og effektberegninger, induktans og kapasitans i kabler, samt modellering av transmisjonslinjer.
- Kunne utføre last- og kortslutningsberegninger inkludert belastningsfordeling beregning av aktiv, reaktiv og tilsynelatende effekt.
- Kunne presentere kretstegning for elektriske anlegg, inkludert énlinjeskjema, og lage dokumentasjon i henhold til gjeldene normer og forskrifter.
- Kunne bruke digitale verktøy for beregning og simulering av elektriske anlegg, herunder Febdok og PowerFactory.
- Han kjennskap til lavspente fordelingssystemer (IT, TT, TN) med fordeling og dimensjonering av kurser.
- Kjenne til sikkerhetstiltak for installasjoner med tanke på sikkerhet for person, brann og drift, med fokus på induserte spenninger, overbelastning og kortslutning. Kunne gjøre beregning av overstrømsvern, jordfeilsvern, og overspenningsvern.
- Ha innsikt i forskrifter og regelverk, inkludert el-tilsynsloven hvor valg av kabler, vern og installasjonsteknikk er sentral begrep.
- Kunne utføre risikoanalyse og dokumentasjon av installasjoner, inkludert måling og feilsøking.
- Kunne utføre praktisk laboratoriearbeid.
Forkunnskapskrav
Anbefalte forkunnskaper
Eksamen / vurdering
Vurderingsform | Vekting | Varighet | Karakter | Hjelpemiddel |
---|---|---|---|---|
Skriftlig eksamen | 1/1 | 4 Timer | Bokstavkarakterer | - 1), Bestemt enkel kalkulator, |
1) Ingen trykte eller håndskrevne hjelpemidler tillatt.
Skriftlig eksamen med penn og papir
Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering
6 av 10 obligatoriske teoriøvinger
8 av 10 obligatoriske laboratorieøvinger