Personlighetspsykologi, sosialpsykologi og psykologiens metode (BPS130)

Emnet tar for seg ulike perspektiv med felles mål om å beskrive, predikere, årsaksbestemme og forklare deler av menneskets atferd. Hovedfokus er sentrale tema innen personlighetspsykologi, sosialpsykologi og metode. Gjennom undervisning i plenum og seminar sammen med gruppepresentasjon og anvendelse av statistiske metoder skal studentene lære sentrale begrep og anvende dem gjennom kritisk og teoridrevet refleksjon.


Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2025-2026. Merk at det kan komme endringer.

Fakta

Emnekode

BPS130

Versjon

1

Vekting (stp)

15

Semester undervisningsstart

Vår

Antall semestre

1

Vurderingssemester

Vår

Undervisningsspråk

Norsk

Innhold

Emnet tar for seg ulike perspektiv med felles mål om å beskrive, predikere, årsaksbestemme og forklare deler av menneskets atferd. Hovedfokus er sentrale tema innen personlighetspsykologi, sosialpsykologi og metode. Gjennom undervisning i plenum og seminar skal studentene lære sentrale begrep og anvende dem gjennom kritisk og teoridrevet refleksjon.

Læringsutbytte

Kunnskaper

Etter fullført emne skal studenten:

  • ha kunnskap om utvalgte personlighetspsykologiske og sosialpsykologiske begreper, teorier og empiri
  • ha kunnskap om sentrale likheter og forskjeller mellom de behandlede begreper, teorier og empiri, herunder teorienes styrker og svakheter
  • ha kunnskap om hovedinndelinger i psykologiens forskningsmetode, herunder særlig vekt på statistikk og bruk av SPSS
  • kjenne til ulike forskningsdesign og deres styrker og svakheter

Ferdigheter

Etter fullført emne skal studenten:

  • kunne gjenkjenne ulike målemetoder for personlighet, og kort redegjøre for styrker og svakheter
  • kunne skille mellom personlighetstrekk og tilstander
  • kunne anvende ulike sosialpsykologiske teorier for å forstå, påvirke og predikere menneskers atferd i sosiale situasjoner
  • kunne anvende både sosialpsykologiske teorier og personlighetsteorier for å forklare vanlige fenomen fra to perspektiver
  • kunne foreta en basal vurdering av design og resultater fra ulike forskningsdesign
  • kunne bruke SPSS for å fullføre ulike statistiske tester

Generell kompetanse

Etter fullført emne skal studenten

  • kunne definere, anvende og diskutere sentrale begreper
  • kunne lese og anvende grunnleggende statistikk

Forkunnskapskrav

Ingen

Anbefalte forkunnskaper

BPS110 Introduksjon til psykologi

Eksamen / vurdering

Vurderingsform Vekting Varighet Karakter Hjelpemiddel
Skriftlig skoleeksamen 1/1 3 Timer Bokstavkarakterer

Studenter som ikke har bestått eksamen i emnet senest ved ny og utsatt eksamen, henvises til neste ordinære eksamen i emnet sammen med etterfølgende kull. De obligatoriske aktiviteter som allerede er godkjent, må ikke tas på ny. Studentene må ta eksamen i henhold til eventuelt ny og revidert emnebeskrivelse for emnet, men avgjør selv om han/hun vil følge undervisning i det nye eksamenssemesteret.

Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering

Gruppepresentasjon, Seminarer, Skriftlig gruppearbeid

Alle obligatoriske aktiviteter må være godkjent for at studenten skal kunne gå opp til eksamen. Godkjenning / ikke godkjenning av obligatoriske aktiviteter kunngjøres på Studentweb, normalt ikke senere enn 7 dager før eksamen. Studenter som mangler godkjenning av en eller flere obligatoriske aktiviteter vil bli trukket fra eksamen.

Obligatoriske aktiviteter:

  • Skriftlig innlevering: Skriftlig gruppearbeidskrav med vektingsuttrykk godkjent / ikke godkjent. Referansestil: APA 7th. Oppgaven blir definert av emneansvarlig.
  • Presentasjon: Gruppepresentasjonen omfatter presentasjon av viktige funn fra skriftlig gruppearbeid og har vektingsuttrykk godkjent / ikke godkjent.

Fagperson(er)

Arbeidsformer

Undervisningen består av forelesninger og seminar.

  • Til forelesningene forventes studentene å forberede seg gjennom litteraturstudier. Anbefalt litteratur angis i forelesningsplanen.
  • Gruppearbeid med arbeidskrav.
  • På seminarene behandles de forskjellige teoretiske retninger og metoder via forskjellige læringsaktiviteter. Seminarene vil også bli brukt til å lære studentene hvordan de kan gi hverandre konstruktiv tilbakemelding på arbeidskrav før innlevering.

Åpent for

Åpent emne for alle studenter med en aktiv studierett og som fyller kravene til generell studiekompetanse (GSK).

Emneevaluering

Det skal være en tidligdialog mellom emneansvarlig, studenttillitsvalgt og studentene. Formålet er tilbakemelding fra studentene for endringer og justering i emnet inneværende semester.I tillegg skal det gjennomføres en digital emneevaluering minimum hvert tredje år. Den har som formål å innhente studentenes erfaringer med emnet.

Litteratur

Søk etter pensumlitteratur i Leganto