Tiltak mot terror: Lærdom fra angrepene i Magdeburg og New Orleans

Bybloggen

Angrepene i Magdeburg og New Orleans framhever kritiske sårbarheter i sikkerheten til byer med høy aktivitet blant fotgjengere.

Publisert Sist oppdatert

Blogginnlegget er skrevet av

Blog authors
Ansattprofil for Tegg Westbrook

Tegg Westbrook

Førsteamanuensis i byplanlegging

.

Publisert Sist oppdatert
Tegg Westbrook, chicanes på Karl Johans gate, Oslo, lik de som brukes i Stavanger.
Chicanes på Karl Johans gate, Oslo, lik de som brukes i Stavanger. Foto: Tegg Westbrook

Disse hendelsene tjener som en påminnelse om at beskyttelse av offentlige rom mot slike trusler krever robuste, omfattende og konsekvent gjennomførte tiltak. Hvilke lærdommer kan vi trekke fra dette når det gjelder sikkerheten i Stavanger sentrum?

Desember 2024-angrepet på julemarkedet i Magdeburg resulterte i seks døde og hundrevis av skadde. Til tross for tilstedeværelsen av betongbarrierer ble en ubeskyttet nødtilgangsvei utnyttet, noe som gjorde hele oppsettet ineffektivt. På nyttårsdagen 2025 i New Orleans resulterte et bilangrep i 15 dødsfall og flere skadde. Denne hendelsen skjedde på grunn av funksjonsfeil i bilbarrierene.

Begge tilfeller viser et mønster: Sikkerhetstiltak som ser tilstrekkelige ut på papiret, kan svikte katastrofalt.

I Stavanger kunne begge scenarier teoretisk sett oppstå. Blomsterkasser kan tåle en viss mengde kinetisk påvirkning basert på hastighet, avstand og banen biler beveger seg i. Dette er beregninger som har blitt utført av lokale myndigheter. Samtidig må lignende tiltak i Vågen tillate tilgjengelighet for fotgjengere, sykler, elsparkesykler, samt tilgangspunkter for varebiler og nødetater.

Dette byr på en gåte. Uten adkomstveier kan man ikke ha julemarkeder, festivaler og musikkarrangementer. Hvor skal disse adkomstveiene plasseres? Hva er avveiningene mellom bekvemmelighet, funksjonalitet og sikkerhet? Dette er spørsmål som skaper hodebry for byplanleggere og sikkerhetseksperter, og vi legger stor vekt på slike problemstillinger i våre studieprogrammer i byplanlegging og samfunnssikkerhet.

Hvis man kan begrense adkomst med bil i områder der muligheten for akselerasjon er begrenset av den naturlige eller menneskeskapte topografien, med buktende design (som sikk-sakk-mønster eller bruk av ikke-lineære baner), kan man finne en balanse mellom bekvemmelighet, funksjonalitet og sikkerhet – i det minste for denne typen trusler. Dette gjelder hvis man ønsker å beholde en tilnærmet normal trafikk i byområdet, og det er dagens tankegang blant de lokale myndighetene. Dessverre gjelder dette var ikke for myndighetene i Magdeburg.

Likevel er trusselen fortsatt usannsynlig og kan skje hvor som helst. Men som alltid finnes det svakheter som kan utnyttes. Spørsmålet blir da om man kan adressere andre underliggende problemer i byrommet og maksimere nytten av kostnadene og tiltakene som iverksettes. Stavanger sentrum opplever flere bilulykker i året. Kan området bli enda mer fotgjengervennlig for å redusere ulykker, støy og utslipp?

Blog authors
Ansattprofil for Tegg Westbrook

Tegg Westbrook

Førsteamanuensis i byplanlegging