En nøktern gjennomgang av Norges sykkelby

Bybloggen

Hvert annet år kårer Syklistforeningen Norges beste sykkelby basert på en nasjonal Sykkelundersøkelse. I 2024 vant Stavanger prisen for andre gang på rad. Men hva er det som skal til for å bli best på sykling?

Publisert Sist oppdatert

Blogginnlegget er skrevet av

Blog authors
Ansattprofil for Daniela Müller-Eie

Daniela Müller-Eie

Professor i byplanlegging

.

Publisert Sist oppdatert
Sykkelparkering i Fargegata

undersøkelsen scorer innbyggere byen sin fra 1 til 5 i kategoriene generelle tilfredshet, trygghet, sikkerhet, fremkommelighet, tilgjengelighet, og sykkelens prioritering i kommunen. Gjennomsnittet blir så rangert for de 59 kommunene som oppfyller kravet om svarprosent (dvs. mellom 0,1% og 0,25%). Med en gjennomsnittlig score på 3,5 (basert på 195 svar) lander Stavanger på en første plass nasjonalt. Stavanger gjør det særlig bra innen tilrettelagt og trygg infrastruktur, som sammenhengende sykkelveinett og belysning. Befolkningen opplever også at kommunen prioriterer sykling.

Men hvordan står det egentlig til med sykling i Stavanger? Den Nasjonale Reisevaneundersøkelse 2022 viser en sykkelandel på 10% i Stavanger kommune, som er den høyeste sykkelandelen blant alle bykommuner i Norge. I regionen Nord-Jæren er det 7% som sykler, 13% når man bare ser på arbeidsreiser.

Det er slett ikke dårlig sammenlignet med andre norske byer og regioner. I Oslo og Trondheim er det 9% som sykler, og i Bergen er det bare 4%. Sammenligner man med det store europeiske utlandet, er gjennomsnittet for sykkelandelen anslått å ligge rundt 8%. (Merk at sykkelandeler ligger generelt betraktelig høyere i Nord-Europa enn Sør-Europa.)

Men ser vi til Utrecht (NL), Münster (DE), eller Antwerp (BE) – altså "the world's most bicycle-friendly cities" – finner vi henholdsvis 51%, 39%, and 25% sykkelandel. Så Norges beste sykkelby er langt fra toppskiktet.

Det som verre er, Stavangers egen Sykkelundersøkelse viser at sykkelandelen har falt med 3% fra 2023 til 2024. En fersk undersøkelse fra UiS med 1007 innbyggere på Nord-Jæren viser også at andelen som sykler til jobb daglig, har også gått ned. Og den samme negative utvikling kan observeres i holdninger overfor sykling. Færre liker å sykle eller identifiserer seg selv som syklist enn i 2019. Flere opplever det stressende å sykle. Og færre anser sykkelinfrastrukturen som god eller tenker at sykling kan være et godt reisealternativ.

For at folk skal sykle må det oppfattes som enkelt, trygt og effektivt. Flere undersøkelser peker også på at det er personlige helsegevinster og muligheten for mosjon i hverdagen som motiverer dem til å sykle. Et av de største hinderet er ifølge Stavangers sykkelundersøkelse ikke reisetid, avstand eller fysisk anstrengelse - ei heller været - men det folk foretrekker bilen.

Dette til tross for at Stavanger er hjemmet til landets mest kostbare sykkelinfrastruktur, Sykkelstamvegen og en enorm sykkelsatsing. Dersom Stavanger skal toppe listen for sykkelbyer også i 2026, er det viktig å jobbe målrettet – både med å fremme sykling og med å redusere barrierene. Her er noen viktige momenter å huske:

  1. Bilen utkonkurrerer sykkel med tanke på det meste. Reisetid, komfort, beskyttelse mot vær og vind, osv. Unntaket er kostnader og helsegevinst. Dersom bilen har fri fart og parkerer gratis rett utenfor destinasjonen, vil dette også forbli slik.
  2. El-sykkelen reduserer reisetid og anstrengelse, og gjør dermed sykling til et reelt alternativ til bil og buss.
  3. Det må være trygt å sykle. Trafikksikkerhet er et grunnleggende behov, særlig der trafikkarealet deles med andre trafikanter. Sammenhengende og tydelig infrastruktur er viktig.
  4. Hvordan infrastrukturen brukes, bidrar også til sikkerhet og komfort. Oppleves konflikt eller faresituasjoner med gående, kjørende og andre syklister, reduserer dette attraktivitet. Tydelige regler for bruk av sykkel- og gangstier, fotgjengerfelt, osv. er viktige. Prioritering av sykler over biler, sender tydelig signal.
  5. Det er viktig å kunne parkere sykkelen – trygt og nær destinasjonen! Skal det friste å reise med sykkel, må man være trygg på at sykkelen kan parkeres tyverisikkert. Gjerne nærmere hovedinngangen enn bilen. Her har vi en del å gå på. (Tørr parkering er en bonus).
  6. Tidlig krøkes. Sykling kan øke barns handlingsradius, autonomi, og erfaring i trafikken. Er byen trygg nok for barn å sykle, er det en god by for alle å sykle i.
  7. Vi vet for lite om hva det er som gjør at folk begynner og fortsetter å sykle. Målrettet og lokal forskning burde være en forutsetning for videre sykkelsatsing i Norges beste sykkelby!
Blog authors
Ansattprofil for Daniela Müller-Eie

Daniela Müller-Eie

Professor i byplanlegging