Fikk flotte smykker fra kvinnegrav fra vikingtiden levert på døra

Det er ikke hverdagskost å få noe såpass flott og sjeldent levert på døra, men for ei uke siden fikk Kristine Orestad Sørgaard, arkeolog ved avdeling samling på Arkeologisk Museum, UiS, levert inn noen flotte funn som kommer fra graven til en vikingtidskvinne!

Publisert Sist oppdatert
Vikingsmykker foto: Annette G. Øverli

Foto: Anette Øvrelid, Arkeologisk Museum, UiS

Kristine Orestad Sørgård sier følgende om de flotte smykkene fra Frafjord, Gjesdal kommune:

«De kommer fra en kvinnegrav fra tidlig vikingtid. Funnet består av to ovale bronsespenner med rester av forsølving, en likearmet spenne, et stort perlesmykke med blant annet sølv- og gullfolierte perler, og et armbånd av bronse. De ovale spennene holdt selekjolen oppe, og er karakteristiske for kvinnegraver fra vikingtida. De ble brukt i par sammen med en tredje spenne, som holdt sammen sjalet eller kappen. Perlekjedet hang som en lenke mellom de to ovale spennene.»

«Denne typen draktutstyr var typisk for husfruer i vikingtida. Frafjord-kvinnen tilhørte samfunnets øverste sjikt, for det var ikke alle forunt å bære slike smykker. Smykkene viste ikke bare hvilken status hun hadde i dette livet, men også hvilken sosial posisjon hun skulle innta i livet etter døden, og var sånn sett viktige sosiale markører, ikke bare på jorden men også i det hinsidige. Sannsynligvis har hun også fått med seg redskaper i graven, f.eks. spinnehjul og vevsverd, men disse ble enten ikke tatt vare på, eller var ikke bevart.

Utstyret hennes vitner om blomstrende kontakt og handel. Ovale spenner ble masseprodusert i byer som Ribe, mens flere av perlene kan stamme fra middelhavsområdet og Midtøsten.

Blå glassperler
Tre glassperler fra eldre jernalder. Foto: Grethe Moéll Pedersen, AM, UiS

De tre blå perlene av glass er eldre enn de øvrige perlene - så enten er dette arvegods, eller så er perlene fra to ulike graver blandet sammen. Dette får vi aldri vite - og dette er en av grunnene til at det er viktig at private finnere melder fra om funn de gjør, så fort som mulig.»

Funn som er eldre enn fra 1537, skal rapporteres og leveres inn. Har du noe liggende hjemme som du lurer på om kan være en oldsak? Ta kontakt med oss.

Alle som leverer inn oldsaker til Arkeologisk Museum, UiS, får et diplom med fotografi og opplysninger om alder og hva gjenstanden har vært brukt til.

Vikingsmykker foto: Annette G. Øverli
De flotte funnene. Foto: Annette Øvrelid, Arkeologisk Museum, UiS
Mosaikkperler
Flotte mosaikkperler, foto: Grethe Moéll Pedersen, AM, UiS
Mosaikkperle
Mosaikkperle. Denne kan dateres til 850 e.Kr. Foto: Grethe Moéll Pedersen, AM, UiS