Avdeling for fornminne

Avdeling for fornminne har lovpliktig ansvar for arkeologiske undersøkelser i forbindelse med bygge- og anleggsprosjekt i Rogaland fylke som kommer i konflikt med kulturminner. Avdelingen er også rådgiver og kompetansesenter innen arkeologiske spørsmål.

Publisert Sist oppdatert

Flintdolker fra steinalder. Foto: Annette Øvrelid, Arkeologisk museum, UiS
Flintdolker fra folkevandringstid. Foto: Annette Græsli Øvrelid, Arkeologisk museum, UiS

Rogaland er rikt på kulturminner, og hvert år finner arkeologer fra Arkeologisk museum i forbindelse med forvaltningsutgravninger spennende spor etter fortidens mennesker i fylket vårt. Dersom Riksantikvaren gir tillatelse til et inngrep eller fjerning av et registrert kulturminne i forbindelse med en planlagt utbygging innen Rogaland, er det Arkeologisk museum sin oppgave å gjennomføre en arkeologisk undersøkelse på stedet.

Ansatte ved avdeling for fornminnevern vil da grave ut og dokumentere det aktuelle kulturminnet for å bevare mest mulig kunnskap om lokaliteten. Avdelingen utfører deretter forskning på materialet for å øke kunnskapen om menneskets tidlige historie og formidle dette videre til interesserte forskningsmiljøer og allmenhet.

Rådgivning

Avdeling for fornminne ved Arkeologisk museum  fungerer som rådgiver og kompetansesenter, og vi: 
– gir faglig bistand til fylkeskommunene, sametinget og Riksantikvaren i kraft av å være faglige kompetansesenter for Rogaland, særlig i forbindelse med plansaker og miljøkriminalitet,
– sikrer arkeologisk kildemateriale og utfører sikringsgravninger av truede og verna arkeologiske kulturminner,
– deltar i planlegging og gjennomføring av skjøtsel av fornminner i samarbeid med fylkeskommune, sameting eller Riksantikvar,
– gir tilrådning til Riksantikvaren når det gjelder søknader om dispensasjon fra lov om kulturminne.

Tverrfaglig


Arkeologisk museum legger spesiell vekt på tverrfaglighet innen forskning og forvaltning utvikling.
Naturvitere innen fagfeltene botanikk, geologi og meteorologi samarbeider med arkeologene med å kartlegge og forstå naturlige og menneskepåvirkede endringer i naturmiljø og hvordan naturressursene ble brukt i forhistorien.

Lurer du på noe?

Kontakt avdelingsleder for fornminne, Trond Meling.

Forsker arkeologi
Arkeologisk museum
Avdeling fornminner
Utgraving i Årdal i Hjelmeland kommune høsten 2024. Der fant arkeologene en sølvskatt fra vikingtid.