Anno 1125 - bygg byen

«Anno 1125 – bygg byen» er en aktivitetsutstilling på Arkeologisk museum der du kan få være med å bygge Stavanger by, slik den vokste frem i middelalderen. Lag et hus og en innbygger, tegn noe til byens samlede "bestiarium", se hvordan middelalderdraktene var den gang, og få innblikk i hva som tynget folks samvittighet i middelalderen fra skriftestolen i utstillingen!

Publisert Sist oppdatert
Anno 1125 - bygg byen

I 1125 stod Stavanger domkirke ferdig og dette markerer begynnelsen på fortellingen om Stavanger by og bispedømme. 

Bygg byen!

I aktivitetsutstillingen, «Anno 1125 – bygg byen», kan du få være med å bygge Stavanger by slik den vokste frem i middelalderen. Du får lage små hus og sette disse på et stort kart. Slik blir du med på å bygge opp Stavanger i middelalderen rundt en modell av Domkirken.

Byggematerialer får du utlevert i utstillingen.

Hvem bodde i byen vår? 

Vi vet bare navnet på noen få som bodde i Stavanger i middelalderen. Nå kan du være med å bestemme hvem som bodde her – lag mini mennesker til papirhusene og dokumenter innbyggerne!

Skriv deg så inn i folkeregisteret vårt med ditt fornavn, middelalderetternavn og gårdsnummer som huset ditt får. Og slik vokser det frem en ny middelalderby med innbyggere i utstillingen «Anno 1125 – bygg byen»! Hva skal din middelalderinnbygger i Stavanger hete?

Visste du at:

  • På 1300-tallet var det rundt 30 000 mennesker i Rogaland, men etter Svartedauden på 1350-tallet sank folketallet. Rundt 1520 var det ikke mer enn 10 000 mennesker i fylket. 

Bestiarium

Bestiarier var veldig populære i middelalderen. De var illuminerte bøker, med dyr og bokstaver malt som miniatyrmalerier. Bilder og fortellinger var om ulike typer dyr; ville, tamme og eksotiske. Det var også fantasidyr, som drager og enhjørninger.

I «Anno 1125 – bygg byen» kan du lage ditt eget middelalderdyr og lime det inn i byens samlede bestiarium! Hva er ditt favorittdyr?

Folks hemmeligheter

I aktivitetsutstillingen «Anno 1125 – bygg byen» står en skriftestol. Vet du hva det er? Da Norge ble kristnet i middelalderen, påvirket det hele samfunnet. Nye skikker og regler ble til imellom den gamle og den nye gudstroen, og “synden” var noe nytt. Nå ble man også ansvarlig overfor Gud - man risikerte å komme til helvete hvis man syndet!

Før man slapp inn i himmelen etter man var død, måtte alle i skjærsilden for å betale for syndene. For å slippe å være i skjærsilden for lenge kunne man skrifte til presten. Da gikk man inn i skriftestolen og fortalte gjennom en luke hvordan man hadde syndet.

Hør Stavangers middelalderfolk bekjenne sine synder i skiftestolen som står i utstillingen. Hva tror du kan ligge på samvittigheten til folk i middelalderen?

Varighet

Aktivitetsutstillingen er en midlertidig utstilling som starter i vinterferien 22. februar og varer frem til 6. april.

Du kan også glede deg til den store jubileumsutstillingen 6. juni, som bl.a. kommer til å vise sensasjonelle funn fra utgravningene i Domkirken og historier bak det spennende restaureringsarbeidet.

KJØP BILLETTER TIL MUSEET HER!

Hva mer skjer i jubileumsåret 2025?

Aktiviteter jubileumsåret 2025 - les her!

Tirsdagskveld på museet med foredrag - les her!