En oppdatering fra steinalderutgravingen på Nordmarka, Tau

Andre blogginnlegg

Publisert Sist oppdatert

Blogginnlegget er skrevet av

Blog authors
Ansattprofil for Ester van de Lagemaat

Ester van de Lagemaat

Rådgiver

Ansattprofil for Solveig Sølna Rødsdalen

Solveig Sølna Rødsdalen

Rådgiver

.

Publisert Sist oppdatert

Figur 1 Nordmarka utgraving
Figur 1. Sørlig del av lokalitet 1, med alle steinene

Her kommer en ny oppdatering fra Nordmarka! Etter siste oppdatering har vi utvidet lokalitet 1 noen meter mot sør, da prøvestikking utenfor den forrige feltgrensen viste at funnkonsentrasjonen var størst helt mot sør. Et av prøvestikkene hadde over 150 funn! Dette området viste seg å være veldig vått og steinete, så vi ble nødt til å grave dreneringsgrøfter rundt med gravemaskin.

Funnbonanza

I forrige blogginnlegg skrev vi at vi har to adskilte funnførende lag på lokalitet 1. Det viser seg nå, etter endt runde med prøvestikking, at det er svært få funn i det nederste funnførende laget på lokalitet 1. Det vil derfor ikke bli prioritert å grave noe særlig mer i dette laget. I det øverste funnførende laget, derimot, blir det bare mer og mer funn. Det dukker også opp ganske mange redskaper, særlig pilspisser av A-typen (se figur 2). A-spisser dateres gjerne til tidligneolitikum (Yngre steinalder).

Figur 2b, Marte Tesdal holder en bitteliten pilspiss

Figur 2a. Marte Tesdal holder en bitteliten pilspiss

Figur 2a, Marte Tesdal holder en bitteliten pilspiss

Figur 2b. A-spiss av mer normal størrelse

Pilspissene er heller ikke utelukkende av flint lenger, nå har det også dukket opp et fint eksemplar av rhyolitt (figur 3).

Figur 3. A-spiss av rhyolitt
Figru 3. A-spiss av rhyolitt

Vi har nå begynt å grave lagvis i flaten på området med flest funn. Utifra prøvestikkene kommer vi trolig til å grave 6 lag totalt, en dybde på 30 cm. På vestsiden av funnkonsentrasjonen ser det ut til å være flest funn i de øverste to lagene, på østsiden ligger de fleste funnene i lag 4 og 5. I den nærmeste tiden vil vi prøve å finne ut om dette utgjør to adskilte lag, eller om de hører sammen.

Det graves samtidig fremdeles på lokalitet 2 sør. Vi har nå begynt å grave i lag 3 her. Funnmengden er fortsatt høy, både oppe på flaten og nede i skråningen mot nord. Her ser det ut til å være en større konsentrasjon med rhyolitt, spesielt i tilknytning til en større stein som har vært god å sitte på. Kanskje det var her de satt og knakket tilbake i steinalderen? Det har også dukket opp et fint ildsted på den øvre flaten (figur 4).

Figur 4 Ildsted Nordmarka
Figur 4. Svake rester etter et ilsted på lokalitet 2 sør.

Vi krysser fingrene for at denne vil dateres til steinalder! Dagens blogginnlegg avsluttes med noen fine funn fra lokalitet 2 sør.

Enegget pilspiss fra lokalitet 2 sør

Enegget pilspiss

Konisk mikroflekkekjerne fra lokalitet 2 sør

figur 5b. Konisk mikroflekkekjerne (Begge fra lokalitet 2 sør)

Blog authors
Ansattprofil for Ester van de Lagemaat

Ester van de Lagemaat

Rådgiver

Ansattprofil for Solveig Sølna Rødsdalen

Solveig Sølna Rødsdalen

Rådgiver