Dette masterprogrammet gir deg avansert kunnskap om petroleumsbrønner i et livsløpsperspektiv; fra design og boring, via drift, kontroll og produksjon til nedstengning og plugging.
2 år / 4 semestre
120
Engelsk
15 for nasjonale søkere og 4 for internasjonale søkere
August hvert år
15. april for lokale søkere Søk på Petroleum Engineering i Søknadsweb:
Om studiet
Kunnskapen du får i dette masterprogrammet baserer seg på klassiske emner, som fysikk, mekanikk, kjemi og strømningslære; men også spesialiserte emner som reservoarteknologi, bergmekanikk og materialteknologi. Programmet tar også for seg nedstrømsanvendelser, som energiteknologi, samt matematisk modellering og programmering.
Masterprogrammet i petroleumsteknologi tilbys både internasjonale og norske studenter, og all undervisning foregår på engelsk. Vi tror dette er en fordel for deg som student, fordi arbeidsspråket i bransjen er engelsk.
Dette studieprogrammet gir deg tittelen sivilingeniør.
Merk at det kan komme små endringer i "Studieplan og emner". Dette oppdateres 1. februar 2025.
Hva kan du bli?
Masterprogrammet i petroleumsteknologi utdanner høyt kvalifiserte ingeniører til et bredt spekter av jobber i olje- og gassindustrien. Dette er en internasjonal industri, og masterstudenter i petroleumsteknologi vil ha mange muligheter på det internasjonale jobbmarkedet etter å ha fullført graden.
Det overordnede målet med programmet er å gi kandidatene en bred kunnskapsbase for å være med å forvalte verdens petroleumsressurser en mest mulig lønnsom og bærekraftig måte.
En fullført mastergrad i petroleumsteknologi gir et solid grunnlag for opptak til PhD-studier innenfor relevante områder av den valgte akademiske spesialiseringen. PhD-studier innen energiteknologi og geovitenskap er spesielt relevant.
Læringsutbytte
Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.
En kandidat med fullført og bestått 2-årig mastergrad i petroleumsteknologi skal ha følgende samlede læringsutbytte definert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap:
K1: Kandidaten har avansert kunnskap innenfor fagområdet petroleumsteknologi og spesialisert innsikt i et bestemt område innenfor dette feltet.
K2: Kandidaten har inngående kjennskap til vitenskapelige teorier og metoder knyttet til fagområdet. Kandidaten kan anvende denne kunnskapen på nye områder innenfor fagområdet og analysere faglige problemstillinger med utgangspunkt i fagområdets historie, tradisjon, egenart og samfunnsmessige betydning.
K3: Kandidaten kan anvende denne kunnskapen til å utvikle, styre og gjennomføre petroleumsteknologiske løsninger innen olje- og gassektoren.
Ferdigheter:
F1: Kandidaten kan analysere eksisterende teorier, metoder og fortolkninger innenfor petroleumsteknologi og arbeide selvstendig med praktiske og teoretiske problemstillinger.
F2: Kandidaten kan gjennomføre et selvstendig, spesialisert forsknings- eller utviklingsprosjekt innen petroleumsteknologi under veiledning og i tråd med gjeldende forskningsetiske normer.
F3: Kandidaten kan løse problemstillinger i petroleumsteknologi ved å integrere forskjellige typer data som brukes i oljeindustrien.
F4: Kandidaten kan bruke moderne teknologi og styre, utvikle og gjennomføre prosesser innen petroleumsteknologi.
Generell kompetanse:
G1: Kandidaten kan analysere relevante faglige, forskningsrelaterte og etiske problemstillinger
G2: Kandidaten kan anvende sin egen kunnskap og ferdigheter på nye områder for å utføre avanserte oppgaver og prosjekter.
G3: Kandidaten kan formidle informasjon knyttet til selvstendig arbeid til andre petroleumsingeniører. Kandidaten behersker terminologien på fagområdet svært godt.
G4: Kandidaten kan kommunisere, ikke bare med andre petroleumsingeniører, men også med allmennheten, om faglige problemstillinger, og dermed bidra med nye ideer til samfunnet.
Studieplan og emner
Oppstartssemester: 2024
-
Obligatoriske emner
-
Reservoir Physics and Chemistry
Første år, semester 1
-
Retningsboring og brønnstrømning
Første år, semester 1
-
Modellering av reservoar og brønnstrømning
Første år, semester 1
-
Masteroppgave i petroleumsteknologi
Andre år, semester 3
-
-
Velg ett emne
-
Beslutningsanalyse med Excel
Første år, semester 2
-
Prosjektkostnadsestimering og risikostyring
Første år, semester 2
-
Risk Assessment, Economic Evaluation and Decisions
Første år, semester 2
Risk Assessment, Economic Evaluation and Decisions (RIS525)
Studiepoeng: 10
-
-
Anbefalte valgemner 2. semester
-
Modellering og kontroll for automatiseringsprosesser
Første år, semester 2
Modellering og kontroll for automatiseringsprosesser (PET575)
Studiepoeng: 10
-
Videregående brønnplanlegging
Første år, semester 2
-
-
Andre valgemner 2. semester
-
Datadrevet modellering av konserveringsligninger
Første år, semester 2
-
Katalyse for energikonvertering
Første år, semester 2
-
-
3. semester ved UiS eller utveksling
-
Emner ved UiS 3. semester
-
Anbefalte valgemner 3. semester
-
Energy, Energy Technologies, and Energy System Integration
Andre år, semester 3
Energy, Energy Technologies, and Energy System Integration (PET515)
Studiepoeng: 10
-
Avanserte energiteknologier
Andre år, semester 3
-
Brønnintegritet og Permanent P and A
Andre år, semester 3
-
Brønnkomplettering og intervensjon
Andre år, semester 3
-
-
Annet valgemne 3. semester
-
Praksis i petroleumsteknologi
Andre år, semester 3
-
-
-
Utveksling 3. semester
-
3. semester utveksling
-
-
Utveksling
Ved å reise til en av våre partnerinstitusjoner i utlandet som en del av studiet har du mulighet til å få en unik utdanning. I tillegg til økte karrieremuligheter, vokser du som person og får se faget ditt fra en ny vinkel. Alt om utveksling
Opplegg for utvekslingen
Det 3. semesteret på masterprogrammet i petroleumsteknologi er tilrettelag for utveksling, ved å tilby 30 studiepoeng valgemner. Emnene tatt i utlandet må imidlertid være relevante for masterprogrammet, og må godkjennes av instituttet. Det er også viktig at emnene tatt i utlandet ikke overlapper med emner som allerede er tatt.
Flere muligheter
I tillegg til de faglig anbefalte lærestedene som er listet opp under, har UiS en rekke avtaler med universitet utenfor Europa som er aktuelle for alle studenter på UiS med forbehold om at de finner et relevant fagtilbud. Innen Norden kan alle studenter benytte seg av Nordlys- og Nordtek-nettverkene. Finn ut mer.
Kontaktperson
Veiledning og forhåndsgodkjenninger av emner:
Generelle spørsmål om utveksling: Utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon
Se hvor du kan dra på utveksling
Opptakskrav
Opptakskravet er fullført bachelorgrad i ingeniørfag innen energi- og petroleumsteknologi eller bachelor i ingeniørfag innen geovitenskap med minimum 20 sp med spesialiseringsemner i energi- og petroleumsteknologi. En treårig ingeniørfaglig bachelorgrad med minimum 20 sp spesialiseringsemner i energi- og petroleumsteknologi kan også gi grunnlag for opptak. Alle søkere må ha minimum 25 sp matematikk, 5 sp statistikk og 7,5 sp fysikk. Søkere med utenlandsk utdanning må ha tilsvarende 25 sp innen matematikk, 5 sp statistikk og 7,5 sp fysikk. Bachelorgraden i ingeniørfag må være i henhold til nasjonal rammeplan for ingeniørutdanning.
Det er satt en laveste gjennomsnittskarakter for opptak på C.
Spørsmål om søking og opptak?
Slik søker du opptak til 2-årig master.
Hva er snittet?
Se poenggrenser fra tidligere år.
Kontakt oss
Slik er det å studere ved UiS
Liknende utdanninger
Kontakt oss
Fakultetsadministrasjonen TN
Kontor for utdanningsadministrative tjenester
Institutt for energi- og petroleumsteknologi