Mat og helse 1 (1.-10.trinn) - kompetanse for kvalitet


Dette er studieprogrambeskrivelsen for studieåret 2024-2025

Fakta

Vekting (stp)

30

Studieprogramkode

V-MATHEL

Studienivå

Videreutdanning lavere grad

Fører til grad

Heltid/deltid

Deltid

Varighet

2 Semestre

Grunnstudium

Ja

Undervisningsspråk

Denne videreutdanningen vil gi en grundig innføring i ulike metoder og teknikker og hvordan du kan innpasse kunnskap om mat og måltider i den praktiske undervisningen på ulike trinn.

Læringsutbytte

Faget omfatter både teoretiske og praktiske aspekter rundt undervisningen i mat og helse. Mat og helse har kompetansemål etter 4., 7. og 10. trinn i grunnskolen, og med få timer på timeplanen er det nødvendig med innlæring av teori gjennom praktisk arbeid. I begge emner vil det være stort fokus på ulike metoder og teknikker, kostråd, matvaregrupper, bærekraft, samt mat- og måltidsglede. Sentralt er kompetansebegrepet om hva elevene skal vite, hva elevene skal gjøre og hva elevene skal forstå. Spørsmål du også får jobbet med gjennom utarbeiding av årsplaner.

Undervisningen er en kombinasjon av forelesninger på nett, praktisk arbeid på kjøkken på UiS og egen arbeidsplass/hjemme, studentpresentasjoner og selvstudium. Samlingene vil konsentreres om praktisk matlaging og elevaktive læringsformer. Emnet legger til rette for videre faglig påbygning. Etter fullført studium på UiS kan du bygge på med 30 studiepoeng ved Universitetet i Agder eller Høgskulen på Vestlandet.

Studieplan og emner

  • Obligatoriske emner

    • VMH101: Mat i et helsefremmende perspektiv

      Første år, semester 1

      Mat i et helsefremmende perspektiv (VMH101)

      Studiepoeng: 15

    • VMH102: Mat, bærekraft og utforskende læring

      Første år, semester 2

      Mat, bærekraft og utforskende læring (VMH102)

      Studiepoeng: 15

Opptakskrav

Godkjent lærerutdanning og i jobb som lærer. Tilgang til å undervise i faget deler av studieåret.