Risk Analysis - master i teknologi
Dette er studieprogrambeskrivelsen for studieåret 2024-2025
Vekting (stp)
120
Studieprogramkode
M-RISGOV
Studienivå
Mastergrad iht §3, 2 år
Fører til grad
Master of Science
Heltid/deltid
Heltid
Varighet
4 Semestre
Grunnstudium
Nei
Undervisningsspråk
Engelsk
Studieprogrammet i Risk Analysis gir unik kompetanse innenfor det å forstå og forholde seg til risiko, inkludert risikoanalyse og risikovurdering, risikopersepsjon, risikokommunikasjon, risikostyring og risikosamstyring (risk governance), policy relatert til risiko, og risikovitenskap. Sentrale temaer knyttet til sikkerhet (safety og security) og resiliens dekkes også, samt temaer knyttet til beredskap og krisehåndtering. Studieprogrammet har en internasjonal profil med et eget opptak for internasjonale studenter samt ved at alle emner i studieprogrammet undervises på engelsk.
Studieprogrammet har to spesialiseringer. Begge spesialiseringene gir en bred risikokompetanse og dekker konsepter, teorier, prinsipper og metoder for å vurdere, kommunisere, og styre risiko og sikkerhet (safety og security), men har ulik vektlegging av temaer:
Spesialiseringen i Risk Governance er relevant for studenter med ulike typer bakgrunn. Denne spesialiseringen vektlegger risikostyring i en samfunnskontekst (risk governance). Spesialiseringen dekker ulike perspektiver på risiko og samfunn, sammen med ulike typer forskningsmetoder og styringstilnærminger.
Spesialiseringen i Engineering and Technology er åpen for studenter med bachelorgrad i ingeniørfag, teknologi, matematikk (inkludert statistikk), naturvitenskap eller lignende. Denne spesialiseringen vektlegger risikovurdering og risikostyring. Spesialiseringen har en teknisk profil og dekker temaer som sannsynlighetsregning og statistikk, pålitelighetsanalyse og teknisk sikkerhet.
Som risikoekspert kan du jobbe i de fleste sektorer, i det offentlige så vel som i frivillige organisasjoner. Som sikkerhetsansvarlig, risikoanalytiker, risikokommunikasjonsekspert eller forsker vil du ha mange muligheter til positiv påvirkning. Du kan jobbe med konkrete utfordringer, som det å oppnå FNs bærekraftsmål. Disse målene er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Som risikoekspert kan du for eksempel bidra til å oppnå bærekraftsmål 11 som handler om å gjøre byer og lokalsamfunn inkluderende, trygge, robuste og bærekraftige, og bærekraftsmål 13 som handler om å styrke evnen til å stå imot og tilpasse seg klimarelaterte farer og naturkatastrofer i alle land. Du vil også kunne bidra i diskusjoner om hvordan målene bør utformes og utføres. Risikofaget og risikovitenskapen hjelper deg å stille de viktige og kritiske spørsmålene for å sikre god risikoforståelse og fokus på de beste tilnærmingene og tiltakene i denne sammenheng.
Studiets innhold, oppbygging og sammensetning
Studieprogrammet er organisert ved Institutt for sikkerhet, økonomi og planlegging. Programmet består av totalt 120 studiepoeng, hvorav 60 studiepoeng er obligatoriske emner og 30 studiepoeng er valgfrie emner. I tillegg kommer en masteroppgave på 30 studiepoeng.
Undervisningen består av forelesninger (live og/eller streaming/videoer), seminarer, prosjektoppgaver, samt obligatoriske og frivillige øvingsoppgaver.
Instituttet tilbyr en liste med anbefalte og andre valgemner. Valgemner ut over disse må godkjennes av instituttet.
Masteroppgaven kan gjennomføres enten kun med en veileder fra studieprogrammet eller i samarbeid med en ekstern virksomhet. Instituttet har gode kontakter med forskjellige virksomheter i regionen. For å skrive en masteroppgave må det vises tilfredsstillende studieprogresjon som angitt i Regler for bachelor- og masteroppgaven.
UiS ønsker å tilby alle sine programmer og emner som planlagt. Gjennomføring av emner må imidlertid være betinget tilgjengelighet av ressurser og et minimum antall studenter.
Læringsutbytte
En kandidat med fullført og bestått toårig mastergrad i Risk Analysis skal ha følgende samlede læringsutbytte definert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
K1: har avansert kunnskap innen risikostyring (risk analysis), relatert til konsepter, teorier, prinsipper, tilnærminger, rammeverk, metoder og modeller for å forstå, vurdere, karakterisere, kommunisere, håndtere og styre risiko og sikkerhet (safety og security).
K2: har spesialisert innsikt i risikovurdering og risikostyring med en ingeniørfaglig teori- og metodeprofil, eller i risikostyring med en samfunnsfaglig teori- og metodeprofil, avhengig av valgt spesialisering.
K3: har inngående kunnskap om teorier og metoder som utgjør grunnlaget for og som karakteriserer risikovitenskap.
K4: kan anvende denne kunnskapen på nye typer problemer, særlig praktiske problemstillinger i samfunnet, industri/næringsliv, osv., slik som oppnåelse av FNs bærekraftsmål.
K5: kan analysere faglige problemstillinger med utgangspunkt i fagområdets historie, tradisjoner, egenart og plass i samfunnet.
Ferdigheter
F1: kan evaluere teorier, prinsipper, fortolkninger, metoder og modeller innenfor fagområdet.
F2: kan utvikle og anvende metoder og modeller innen risikostyring; avhengig av spesialisering, metoder for risikoanalyse, pålitelighetsanalyse, kost-nytte-analyse og risikopersepsjonsanalyse.
F3: kan planlegge og gjennomføre analyser (tolket i en vid forstand) av risiko og sikkerhet (safety og security) på en selvstendig måte ved å bruke ovenfornevnte kunnskaper.
F4: kan bruke relevante metoder for forskning og faglig/vitenskapelig arbeid på en selvstendig måte.
F5: kan analysere og behandle kritisk forskjellige kilder til informasjon og bruke dem til å strukturere og formulere faglige/vitenskapelige argumenter.
F6: kan gjennomføre et selvstendig, avgrenset forsknings- eller utviklingsprosjekt under veiledning og i tråd med gjeldende forskningsetiske normer.
Generell kompetanse
G1: kan analysere relevante fag-, yrkes- og forskningsetiske problemstillinger.
G2: kan anvende sine kunnskaper og ferdigheter for å håndtere spørsmål knyttet til risikostyring og på nye områder for å gjennomføre avanserte arbeidsoppgaver og prosjekter.
G3: er i stand til å evaluere anvendeligheten av forskjellige verktøy og tilnærminger som er relevante for risikostyring, og undersøke de kortsiktige og langsiktige effektene av forskjellige praksiser og løsninger.
G4: kan formidle omfattende selvstendig arbeid.
G5: er kjent med og kan bruke den gjeldende terminologien innen fagfeltet.
G6: kan kommunisere om faglige/vitenskapelige problemstillinger, analyser og konklusjoner innen fagområdet, både med spesialister og allmennheten.
G7: kan veilede beslutningstakere og andre interessenter i hvordan forstå, analysere, vurdere, håndtere og styre risiko og sikkerhet (safety og security).
G8: kan bidra til nytenking og i innovasjonsprosesser.
Hva kan du bli?
Studieprogrammet i Risk Analysis gir avansert kunnskap i fundamentale temaer innen risikofag. Dette er en attraktiv kompetanse både i arbeidslivet og innen forskning. Studieprogrammet kvalifiserer for en rekke ulike typer stillinger i både privat næringsliv og i offentlig sektor, for eksempel:
Risikoanalytiker, rådgiver eller konsulent: Risikostyring er i dag i omfattende bruk både i det private næringsliv, for eksempel i petroleums- og energinæringene, bank og finans, og IKT-næringen; og i offentlig sektor, for eksempel i helsevesenet, i by- og regionalplanlegging, og i planlegging og drift av offentlig infrastruktur. Risikostyring tas også i bruk i et stadig økende antall næringer og sektorer. Dette skaper et behov for kandidater med en sterk risikofaglig kompetanse som kan sikre god analyse, vurdering, karakterisering, kommunikasjon, og styring av risiko. Studieprogrammet gir den nødvendige brede og generelle kompetansen til å fungere som risikoanalytiker, rådgiver eller konsulent innen ulike sektorer.
Leder: En viktig lederoppgave er å ta beslutninger under usikkerhet om fremtidige konsekvenser, altså når en står ovenfor risiko. Risikoanalyser utgjør et viktig beslutningsgrunnlag i slike situasjoner. Det kreves da høy kompetanse i å forstå og tolke resultatene av risikoanalyser og i å foreta risikovurderinger. Videre trengs det høy kompetanse i å kommunisere risiko og i å forstå hvordan risiko gjerne oppfattes ulikt av lekfolk sammenlignet med i profesjonelle risikoanalyser. Og det er behov for høy kompetanse i risikostyring og risikosamstyring (risk governance), og i utforming av policyer for risiko for å sikre en akseptabel risiko.
Forsker: Som risikoforsker er det mange muligheter til å bidra til å utvikle og utvide ulike deler av forskningsfronten. Sentrale fundamentale spørsmål som studeres innenfor risikovitenskapen er: Hvordan forstå risiko og usikkerhet? Hvordan uttrykke risiko og usikkerhet? Hvordan avgjøre hva som er akseptabel risiko? UiS har et Ph.D.-program (doktorgradsprogram) i risikostyring og samfunnssikkerhet som gir forskerutdanning innenfor risikofag.
En fullført mastergrad i Risk Analysis med et karaktersnitt på minimum B og minimum karakteren B på masteroppgaven kan kvalifisere for opptak til ph.d.-programmet i naturvitenskap og teknologi med spesialisering i risikostyring og samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger.
Emneevaluering
Ordninger for kvalitetssikring og evaluering av studier er fastsatt i kvalitetssystem for utdanning
Studieplan og emner
Oppstartssemester:
-
Obligatoriske fellesemner
-
RISMAS: Masteroppgave i Risk Analysis
Andre år, semester 3
-
-
Spesialiseringer
-
Risk Governance
-
Valgemner ved UiS eller utveksling 3. semester
-
Emner ved UiS 3. semester
-
Anbefalte valgemner 3. semester
-
RIS535: Terrorisme og sikring
Andre år, semester 3
-
RIS560: Praksis i Risk Analysis
Andre år, semester 3
-
RIS615: Anvendt risikoanalyse
Andre år, semester 3
-
SAM560: Internasjonale humanitære kriser
Andre år, semester 3
-
-
Andre valgemner 3. semester
-
RIS650: Enterprise Risk Management
Andre år, semester 3
-
SAM530: Beslutninger i kriser
Andre år, semester 3
-
SAM550: Energy, Societal Safety and Sustainable Development
Andre år, semester 3
Energy, Societal Safety and Sustainable Development (SAM550)
Studiepoeng: 10
-
SAM600: Granskingsmetodikk
Andre år, semester 3
-
-
-
Utveksling ved Lund University, Sverige
-
Utveksling ved University of Trento, Italy
-
Flere muligheter
-
-
-
Engineering and Technology
-
Emner ved UiS eller utveksling 3. semester
-
Emner ved UiS 3. semester
-
Anbefalte valgemner 3. semester
-
RIS520: Teknisk sikkerhet
Andre år, semester 3
-
RIS560: Praksis i Risk Analysis
Andre år, semester 3
-
RIS615: Anvendt risikoanalyse
Andre år, semester 3
-
RIS650: Enterprise Risk Management
Andre år, semester 3
-
-
Andre valgemner 3. semester
-
IND500: Investeringsanalyse
Andre år, semester 3
-
IND510: Prosjektledelse
Andre år, semester 3
-
OFF515: Offshore feltutvikling
Andre år, semester 3
-
RIS650: Enterprise Risk Management
Andre år, semester 3
-
STA510: Statistisk modellering og simulering
Andre år, semester 3
-
STA530: Statistisk læring
Andre år, semester 3
-
-
-
Utveksling ved Lund University, Sverige
-
Utveksling ved University of Bologna, Italy
-
Utveksling ved INSA Toulouse, France
-
Utveksling ved Politecnico di Milano University
-
Flere muligheter
-
-
-
-
Obligatoriske fellesemner
-
RIS505: Fundamentale temaer innen risikofag og risikovitenskap
Første år, semester 1
Fundamentale temaer innen risikofag og risikovitenskap (RIS505)
Studiepoeng: 10
-
RIS515: Theories of Risk Perception and Risk Governance
Første år, semester 1
-
RIS525: Risk Assessment, Economic Evaluation and Decisions
Første år, semester 2
Risk Assessment, Economic Evaluation and Decisions (RIS525)
Studiepoeng: 10
-
RIS630: Risk Management, Communication and Policy
Første år, semester 2
-
RISMAS: Masteroppgave i Risk Analysis
Andre år, semester 3
-
-
Spesialiseringer
-
Risk Governance
-
Risk Governance - obligatoriske emner
-
SAM525: Risk, Society and Ethics
Første år, semester 1
-
RIS660: Research Methods in Risk, Safety, and Security Studies
Første år, semester 2
Research Methods in Risk, Safety, and Security Studies (RIS660)
Studiepoeng: 10
-
-
Valgemner ved UiS eller utveksling 3. semester
-
Emner ved UiS 3. semester
-
Anbefalte valgemner 3. semester
-
RIS535: Terrorisme og sikring
Andre år, semester 3
-
RIS560: Praksis i Risk Analysis
Andre år, semester 3
-
RIS615: Anvendt risikoanalyse
Andre år, semester 3
-
RIS650: Enterprise Risk Management
Andre år, semester 3
-
-
Andre valgemner 3. semester
-
SAM530: Beslutninger i kriser
Andre år, semester 3
-
SAM550: Samfunnssikkerhet, klimaendringer og bærekraftig utvikling
Andre år, semester 3
Samfunnssikkerhet, klimaendringer og bærekraftig utvikling (SAM550)
Studiepoeng: 10
-
SAM600: Granskingsmetodikk
Andre år, semester 3
-
-
-
Utveksling ved Lund University, Sverige
-
Utveksling ved University of Trento, Italy
-
Flere muligheter
-
-
-
Engineering and Technology
-
Engineering and Technology - obligatoriske emner
-
STA500: Sannsynlighetsregning og statistikk 2
Første år, semester 1
-
RIS510: Pålitelighetsanalyse
Første år, semester 2
-
-
Emner ved UiS eller utveksling 3. semester
-
Emner ved UiS 3. semester
-
Anbefalte valgemner 3. semester
-
RIS520: Teknisk sikkerhet
Andre år, semester 3
-
RIS560: Praksis i Risk Analysis
Andre år, semester 3
-
RIS615: Anvendt risikoanalyse
Andre år, semester 3
-
SAM610: Tekniske sikkerhetssystemer
Andre år, semester 3
-
-
Andre valgemner 3. semester
-
IND500: Investeringsanalyse
Andre år, semester 3
-
IND510: Prosjektledelse
Andre år, semester 3
-
OFF515: Offshore feltutvikling
Andre år, semester 3
-
RIS650: Enterprise Risk Management
Andre år, semester 3
-
STA510: Statistisk modellering og simulering
Andre år, semester 3
-
STA530: Statistisk læring
Andre år, semester 3
-
-
-
Utveksling ved Lund University, Sverige
-
Utveksling ved University of Bologna, Italy
-
Utveksling ved INSA Toulouse, France
-
Utveksling ved Politecnico di Milano University
-
Flere muligheter
-
-
-