Her finner du en veileder for de ulike fasene du må gjennom når du ønsker å dra på utveksling i ett eller to semestre.
Søknadsfrist for utveksling i høstsemesteret
- Søknadsweb åpner: 1. januar
- Søknadsfrist: 1. februar*
*Denne fristen gjelder både høst- og vårsemesteret for studenter ved Fakultet for utøvende kunstfag.
Søknadsfrist for utveksling i vårsemesteret
- Søknadsweb åpner: 1. august
- Søknadsfrist: 1. september
Utforsk mulighetene dine
Hvor og når kan jeg reise?
Hva er utveksling?
Et utvekslingsopphold gir deg muligheten til å studere i utlandet i ett eller to semestre. Du må velge emner eller praksis som kan innpasses i graden din når du kommer tilbake. Dette er en unik sjanse til å bo og studere i et land du er interessert i!
Dessverre er utveksling kun mulig for bachelor- og masterstudenter.
Sjekk hvor og når du kan reise
Alle studieprogram ved UiS skal ha et semester som er tilrettelagt for utveksling, og det er sjelden mulig å reise på utveksling utenfor det anbefalte semesteret. Start alltid med å lese om utvekslingsmulighetene i ditt studieprogram ved å søke opp det aktuelle programmet i kartet på hovedsiden for utveksling.
Hovedside for semesterutveksling ved UiS.
Du bør også gjøre deg kjent med hva som kreves for å kunne søke om utveksling.
Regler for å søke om delstudium i utlandet.
Gjør deg kjent med vertsinstitusjonene
Når du har funnet ditt studieprogram i kartet og lest informasjonen om utveksling, kan du gå videre til beskrivelsene av de anbefalte institusjonene.
Les også erfaringsrapporter fra tidligere studenter på utveksling.
Emnetilbud og spesialiseringer
Sjekk om institusjonene du er interessert i, tilbyr relevante emner eller praksismuligheter før du søker. Husk at ikke alle institusjoner som er anbefalt for ditt studieprogram, nødvendigvis passer for din spesialisering.
Du bør alltid diskutere alternativer med din studiekonsulent.
Interessert i en institusjon som ikke er anbefalt for ditt studieprogram?
Det kan hende at UiS har avtale med en institusjon i et land du er interessert i, men som ikke er anbefalt i ditt studieprogram. Du må alltid kontakte Internasjonal seksjon for avklaring dersom du ønsker å dra på utveksling til en slik institusjon.
Utforsk ulike muligheter for semesterutveksling: nettverk og avtaler med institusjoner i utlandet.
Dersom du ønsker å reise til en institusjon UiS ikke har en utvekslingsavtale med, må du reise som såkalt "gjestestudent" (freemover). Da er du selv ansvarlig for hele søknadsprosessen.
Eventuelle krav fra vertsinstitusjonen
Sjekk om vertsinstitusjonen har studieavgift, karakterkrav eller språkkrav. Dette står i institusjonsbeskrivelsene.
Slik regner du ut karaktersnittet ditt ved UiS.
Internasjonale studenter som betaler studieavgift ved UiS må fortsatt betale denne avgiften under utvekslingsoppholdet og er ikke unntatt en eventuell studieavgift ved vertsinstitusjonen.
Regler for studieavgift ved utveksling.
Personlige hensyn
Det faglige er kun én del av vurderingen når du skal velge hvor du vil dra på utveksling. Gjør deg kjent med landet du ønsker å reise til og vurder faktorer som kan være relevante for deg og din situasjon. Dette kan for eksempel være knyttet til minoritetsbakgrunn, etnisitet og religion, legning og identitet, språk og kultur, klima, sikkerhet, funksjonsvariasjon, eller helsetilbud.
Hva bør du tenke på når du velger land for utveksling?
Spørsmål?
Dersom du har spørsmål om valg av emner eller praksis, søknad om forhåndsgodkjenning eller utdanningsplanen din, må du kontakte din studiekonsulent.
Finn studiekonsulent for ditt studieprogram.
Dersom du har generelle spørsmål om utveksling, kan du kontakte Internasjonal seksjon.
Vi hjelper deg gjennom Utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon.
Søk om å få reise på utveksling
Slik søker du i Søknadsweb
Å søke om utveksling gjennom Søknadsweb betyr at du søker om å få bruke en av plassene UiS har tilgjengelig ved institusjoner vi har utvekslingsavtaler med i utlandet.
Alle studenter som ønsker å reise på utveksling må starte Utvekslingsveilederen. Der kan du stille spørsmål til Internasjonal seksjon og få oppfølging fra din kontaktperson hvis du får tilbud om utveksling.
Regler for å søke om utveksling og fordeling av plasser
Før du søker bør du gjøre deg kjent med hva som kreves for å kunne søke om utveksling og hvordan vi fordeles plasser dersom det er flere søkere til en institusjon enn tilgjengelige plasser.
Regler for å søke om delstudium i utlandet og regler for rangering av søkere til konkurranseutsatte studieplasser for delstudium i utlandet
Søk gjennom Søknadsweb
Selve søknaden sender du inn gjennom Søknadsweb. Du kan velge inntil 5 søknadsalternativer i prioritert rekkefølge.
Dersom du ønsker å søke til en institusjon som ikke er anbefalt i ditt studieprogram, men som er åpen for alle UiS-studenter, velger du “andre utvekslingsavtaler” og skriver inn fullt navn på institusjonen samt prioritetsnummer i merknadsfeltet. Husk å avklare dette med Internasjonal seksjon før du søker.
Søk om utveksling i Søknadsweb.
Søknadsfrister
Send inn søknaden innen fristen. Du kan ikke søke eller endre søknaden din etter fristen, og det finnes ingen restplasser.
- Søknadsfrist for utveksling i vårsemesteret: 1. september
- Søknadsfrist for utveksling i høstsemesteret: 1. februar*
*Denne fristen gjelder både høst- og vårsemesteret for studenter ved Fakultet for utøvende kunstfag.
Vær oppmerksom på at avtaler Universitetet i Stavanger har med institusjoner du søker på kan endre seg eller bli kansellert etter søknadsfristen. Dersom dette skulle skje, vil vi kontakte deg for å se om det finnes andre muligheter.
Svar på søknad
Internasjonal seksjon behandler søknader fortløpende, og du får vanligvis svar innen 3 uker etter søknadsfristen.
Dersom du får et tilbud om utveksling, må du svare i Søknadsweb innen fristen oppgitt i tilbudsbrevet (5 dager). Du får en kvittering på e-post etter at du har svart. Hvis du opplever tekniske problemer, må du kontakte Internasjonal seksjon før svarfristen.
Merk at tilbudet bortfaller dersom du ikke svarer innen fristen. Dersom du takker nei til et eventuelt tilbud, vil du ikke få tilbud om et annet sted.
Spørsmål?
Dersom du har spørsmål om valg av emner eller praksis, søknad om forhåndsgodkjenning eller utdanningsplanen din, må du kontakte din studiekonsulent.
Finn studiekonsulent for ditt studieprogram
Dersom du har generelle spørsmål om utveksling eller trenger veiledning i forbindelse med søknaden din, kan du kontakte Internasjonal seksjon.
Vi hjelper deg gjennom Utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon.
Forbered søknaden til vertsinstitusjonen
Dette må du gjøre før du kan søke om opptak i utlandet
Dersom du har takket ja til et utvekslingstilbud fra UiS innen fristen, vil du få tildelt en kontaktperson fra Internasjonal seksjon. Denne personen vil hjelpe deg med å komme i gang med prosessen.
Husk at all kommunikasjon fra Internasjonal seksjon skjer i Utvekslingsveilederen. Du må starte denne for å få videre oppfølging.
Din kontaktperson nominerer deg til vertsinstitusjonen
Nominasjon vil si at UiS gir beskjed til vertsinstitusjonen om at du kommer til å søke om opptak. Vi kontakter deg via Utvekslingsveilederen hvis vi trenger informasjon fra deg, og du må følge med på e-post i denne perioden.
Vennligst vent med å kontakte vertsinstitusjonen til vi har bekreftet at du er nominert.
Sett deg inn i søknadsprosessen til vertsinstitusjonen
Etter nominasjonen må du søke om opptak direkte til vertsinstitusjonen. Din kontaktperson eller vertsinstitusjonen vil gi deg veiledning om hvordan du gjør dette.
Du må lese nøye gjennom all informasjon og alle dokumenter du får tilsendt. Det er ditt ansvar å gjøre deg kjent med søknadsprosessen og hvilke dokumenter du må legge ved søknaden din. Husk også å sjekke om du må velge emner eller søke om studentbolig som en del av søknadsprosessen.
Vi anbefaler at du forbereder alle dokumenter i god tid før vertsinstitusjonens søknadsfrist.
Søk om forhåndsgodkjenning
For å sikre at emner eller praksis blir innpasset i graden din, må du søke om forhåndsgodkjenning. Dette er også nødvendig for å kunne søke støtte fra Lånekassen. Du bør ha fått emner eller praksis forhåndsgodkjent før du melder deg opp til emner ved vertsinstitusjonen
Les mer om forhåndsgodkjenning av utvekslingsoppholdet.
Lag en plan for semesteret etter utvekslingen
Dersom utvekslingsoppholdet avsluttes etter at det neste semesteret ved UiS har startet, må du legge en plan for tilrettelegging av utdanningsplanen din sammen med studiekonsulent slik at du ikke blir forsinket i studiene dine. Dette gjelder for eksempel for institusjoner hvor semestrene starter senere enn i Norge. Du må lage en plan før du reiser.
Hvis du skal skrive bachelor- eller masteroppgave etter utvekslingsoppholdet, bør du også sjekke om det er informasjon du trenger før du reiser.
Tilrettelegging
Dersom du har spesielle behov, bør du snarest mulig informere din kontaktperson i Internasjonal seksjon, din studiekonsulent ved UiS og vertsinstitusjonen. Dette sikrer best mulig tilrettelegging.
Les mer om tilrettelegging under utvekslingsoppholdet.
Spørsmål?
Dersom du har spørsmål om valg av emner eller praksis, søknad om forhåndsgodkjenning eller utdanningsplanen din, må du kontakte din studiekonsulent.
Kontakt studiekonsulent for ditt studieprogram
Dersom du har generelle spørsmål om utveksling eller trenger veiledning i forbindelse med søknaden din, kan du kontakte Internasjonal seksjon.
Vi hjelper deg gjennom Utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon.
Søk om opptak
Send inn søknaden til vertsinstitusjonen
Når du har forberedt alt du trenger til søknaden, kan du søke om opptak til vertsinstitusjonen. Du må fullføre søknaden innen fristen og bør søke så snart du er klar.
Spørsmål?
Hvis du har spørsmål om søknaden, dokumentasjonskrav eller innlogging, kan du kontakte vertsinstitusjonen. Vær oppmerksom på at svartiden på e-post kan variere, så det er lurt å være tidlig ute.
Praktiske forberedelser
Hva må du forberede før du kan reise på utveksling?
Etter at du har søkt om opptak til vertsinstitusjonen, er det en del praktiske ting du må forberede.
UiS kan dessverre ikke hjelpe med boligjakt eller visumsøknader, men kan gi generelle råd.
Semesteravgift og semesterregistrering ved UiS
Selv om du drar på utveksling, er du fortsatt student ved UiS og må betale semesteravgift innen gitt frist for å beholde studieretten. Du må også semesterregistrere deg/godkjenne utdanningsplanen din i Studentweb.
Les mer om rettigheter og betaling ved UiS.
Økonomi
Du må sjekke om du er kvalifisert til lån og stipend fra Lånekassen, og eventuelle andre støtteordninger. Husk at du må ha fått opptak ved vertsinstitusjonen og fått emner eller praksis forhåndsgodkjent før du kan søke om støtte fra Lånekassen.
Les mer om økonomi under utvekslingsoppholdet.
Bolig
Du må undersøke hvilke boligtilbud din vertsinstitusjon har og gjøre deg kjent med en eventuell søknadsprosess. Vær oppmerksom på at de fleste vertsinstitusjonene ikke garanterer studentbolig.
Les mer om bolig under utvekslingsoppholdet.
Forsikring
Du må ha tilstrekkelig reise-, helse- og andre tilleggsforsikringer som dekker hele utvekslingsoppholdet ditt. Helseforsikring er også et eget krav for å få utbetalt -stipend.
Les mer om forsikring under utenlandsoppholdet.
Erasmus+
Hvis du skal reise på utveksling gjennom Erasmus+, vil du motta et Erasmus+-stipend. Det er viktig å sette seg inn i innleveringsfrister og dokumentasjonskrav for å få utbetalt stipendet. Internasjonal seksjon arrangerer informasjonsmøter og drop-in for alle studenter dette gjelder.
Les mer om utveksling gjennom Erasmus+.
Visum
Du må selv sjekke om du trenger visum. Dette avhenger som regel av statsborgerskapet ditt. Finn ut hvilken visumtype du trenger, og hva som påvirker dette (for eksempel studier eller praksis, og oppholdets varighet). Husk å sjekke passets utløpsdato og eventuelle krav til gyldighet etter hjemkomst.
Kontakt den relevante ambassaden eller konsulatet for spørsmål om visum og søknadsprosessen. Hvis du allerede har blitt nominert til en vertsinstitusjon, kan du også kontakte dem for eventuelle dokumenter til visumsøknaden.
Vaksiner og helse
Hold deg oppdatert på hvilke vaksiner som kreves eller anbefales for landet du skal reise til. Folkehelseinstituttet har nyttig informasjon om smittevernråd ved reiser. Start vaksinasjon i god tid før avreise for best mulig beskyttelse.
Hvis du skal i praksis, kan det være krav om spesifikke vaksiner. Kontakt instituttet ditt og vertsinstitusjonen for informasjon om eventuelle vaksinekrav for praksisperioden.
Sjekk dokumentasjonskravene på forhånd dersom du reiser med medisiner.
Les Folkehelseinstituttet sine smittevernråd for reiser.
Beredskap og sikkerhet
Når du skal på utveksling, er det viktig å være forberedt på uforutsette hendelser. Ha en plan for hva du skal gjøre hvis det oppstår en krise og finn ut hvem du kan kontakte i nødsituasjoner.
Internasjonal seksjon arrangerer et informasjonsmøte om beredskap og sikkerhet på reisen for alle studenter som skal på utveksling. Dette møtet gir deg verktøy og kunnskap for å takle eventuelle utfordringer under utvekslingsoppholdet.
Husk å være oppmerksom og ta ansvar for din egen sikkerhet.
Les nøye gjennom instruksjonene for beredskap under utenlandsoppholdet ditt.
Språkkurs
Dersom du drar på utveksling med Erasmus+ får du tilgang til gratis Online Language Support (OLS). Du kan kartlegge og forbedre språknivået ditt gjennom nettplattformen EU Academy.
Les mer om språkkurs gjennom Erasmus+
Det kan også være mulig å søke om støtte til språkkurs fra Lånekassen.
Les mer om Lånekassens kriterier for språkstøtte.
Spørsmål?
I denne fasen bør du være i kontakt med vertsinstitusjonen. Dersom du har spørsmål, kan du også kontakte Internasjonal seksjon.
Vi hjelper deg gjennom Utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon
Under oppholdet
Dette må du tenke på når du er på utveksling
Oppdater informasjon i Studentweb
Registrer pårørendeinformasjon og adressen din i utlandet hvis du ikke allerede har gjort det.
Fullfør registrering ved vertsinstitusjonen
Møt opp til offisiell semesterstart hos vertsinstitusjonen. Noen institusjoner har obligatorisk oppmøte også for velkomstuker eller lignende.
Sjekk om vertsinstitusjonen har en spesifikk prosedyre for oppmelding når du kommer frem (for eksempel fysisk registrering på Internasjonalt kontor).
Dersom noe skjer
Dersom du opplever en krisesituasjon under oppholdet, må du følge rådene på sikresiden.no og varsle UiS. Du bør også varsle UiS dersom du opplever direkte eller indirekte press på din akademiske ytringsfrihet ved vertsinstitusjonen.
Lenke til UiS sitt varslingssystem Si ifra.
Karakterutskrift fra utvekslingsoppholdet
Før oppholdet ditt er ferdig må du finne ut hvordan du skaffer en offisiell versjon av din endelige karakterutskrift. Noen institusjoner sender denne direkte til UiS, mens andre utleverer den til studentene eller ber deg laste ned en digital versjon. Det er ditt ansvar å skaffe dette dokumentet.
Avbrutt opphold
Dersom du må avbryte utvekslingen etter at oppholdet har startet, må du informere følgende involverte parter:
- Din kontaktperson i Internasjonal seksjon
- Din studiekonsulent
- Vertsinstitusjonen
Dersom du har fått tildelt stipend gjennom Erasmus+ kan du bli bedt om å tilbakebetale hele beløpet.
Les mer om regler for avbrutt opphold og Erasmus+-stipend.
Spørsmål?
I denne fasen bør du være i kontakt med vertsinstitusjonen. Dersom du har spørsmål, kan du også kontakte Internasjonal seksjon.
Vi hjelper deg gjennom Utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon.
Etter oppholdet
Dette må gjøre når du kommer hjem
Endelig godkjenning
For å få de forhåndsgodkjente emnene eller praksisen innpasset i graden din må du søke om endelig godkjenning av utvekslingsoppholdet.
Les mer om endelig godkjenning av delstudier i utlandet.
Erasmus+
Dersom du har vært på utveksling gjennom Erasmus+ må du levere alle nødvendige dokumenter innen gitt frist.
Les mer om utveksling gjennom Erasmus+.
Spørsmål?
Dersom du har spørsmål om endelig godkjenning, må du kontakte din studiekonsulent.
Finn studiekonsulent for ditt studieprogram
Dersom du har andre spørsmål, kan du kontakte Internasjonal seksjon.
Vi hjelper deg gjennom Utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon.