PROFRES - Den tverrfaglige og tverrprofesjonelle forskerskolen for praksisnær forskning
PROFRES er en nasjonal forskerskole for praksisnær forskning innenfor helse, velferd og utdanning. PROFRES 2.0 er finansiert av Norges Forskningsråd i perioden 2022-2030.
Partnere
Universitetet i Sørøst-Norge, Nord universitet, Universitetet i Agder, Universitetet i Stavanger, Høgskulen på Vestlandet, Høgskulen i Volda, Høgskolen i Molde og Høgskolen i Østfold er partnere i forskerskolen. Prosjektkontoret er ved UiS. Finn kontaktperson fra din institusjon.
Kontakt
Leder: Birgitta Haga Gripsrud
Administrativ kontakt: Camilla Melhuus Line og Øyvind Nystøl
Om forskerskolen
Forskerskolen tilbyr ph.d.-kandidater et dynamisk flerfaglig fellesskap med avansert vitenskapelig, teoretisk og metodologisk kunnskap og ekspertise.
Forskerskolen ble opprettet i 2014, og er finansiert av Norges forskningsråd for perioden 2022-2030. Vi har 60 aktive ph.d.-kandidater i forskerskolen, og 79 tidligere kandidater har avlagt disputas. Den akademiske staben består av 21 vitenskapelig ansatte fra våre samarbeidspartnere.
PROFRES gjennomfører opptak to ganger i året og rekrutterer ph.d.-kandidater fra et nettverk bestående av ni høyere utdanningsinstitusjoner i Norge: Universitetet i Stavanger, Universitetet i Agder, Universitetet i Sørøst-Norge, Nord Universitet, Høgskolen på Vestlandet, Høgskulen i Volda, Høgskolen i Molde og Høgskolen i Østfold, med VID Vitenskapelig høgskole som assosiert partner. Internasjonale partnere i forskerskolen er Roskilde Universitet og Tallinn Universitet.
Styrker relevans for samfunn og arbeidsliv
PROFRES samarbeider også med KS, Stavanger Kommune, Bufetat Sør, NIFU, Senter for Sosialt entreprenørskap (RUC), HelseCampus Stavanger og Worldwide Narratives om å etablere en tankesmie som skal knytte forskerskolen tettere sammen med arbeidslivet. På denne måten skal forskerskolen bli en ny samskapingsarena for akademia og praksisfeltene. Dette er i tråd med utdanningspolitiske føringer for å styrke forskningens relevans for samfunn og arbeidsliv.
Forskerskolen er en sosial arena for personlig og faglig utvikling, som supplerer de institusjonelle ph.d.-programmene. PROFRES understøtter ph.d.-kandidaters dannelsesarbeid og utvikling som forskere og profesjonsutøvere gjennom å dyrke frem deres evne til kritisk og etisk refleksjon i møte med ulike akademiske, praksisnære og profesjonelle utfordringer. PROFRES tilbyr muligheter til å utvikle generelle ferdigheter, kreativitet og samarbeidsevner. Gjennom deltakelse i et integrert faglig program vil forskerskolens kandidater stå bedre rustet til å både kunne møte utfordringer og forme praksiser i framtidens velferdsstat - i eller utenfor akademia.
PROFRES er en tverrfaglig og tverrprofesjonell forskerskole med mål om å utvikle og styrke praksisnær forskning innen velferdsstatens tre store felt: helse, velferd og utdanning. Vi former fremtidens velferd.
Aktuelt
Søking og opptak
Forskerskolen har opptak to ganger i året, og søknadsfrister er 15. januar og 15. august. Deltakelse i forskerskolen gjelder normalt for en periode på tre år.
Her finner du digitalt søknadsskjema for opptak til forskerskolen PROFRES. I søknaden skal det blant annet redegjøre for hvordan forskerprosjektet passer inn i PROFRES sin profil og målsetninger, slik at du som søker kan synliggjøre relevansen av ditt prosjekt, samt din motivasjon for å søke opptak. En prosjektpresentasjon (se anbefalt innhold under) legges ved søknaden.
Søkere må være tatt opp på et ph.d-program, evt. har bekreftelse på finansiering av ph.d.-studier, ved en av samarbeidsinstitusjonene Nord universitet, Universitetet i Agder, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Sørøst-Norge, Høgskulen på Vestlandet, Høgskolen i Molde, Høgskulen i Volda, Høgskolen i Østfold eller VID (assosiert partner).
Styret i forskerskolen oppnevner en opptakskomité bestående av stabsmedlemmer og representanter for ph.d.-kandidatene som vurderer søkerne ut fra søknadenes faglige kvalitet og relevans for forskerskolens profil. Svar på søknad vil normalt foreligge 1 måned etter søknadsfristens utløp.
Spørsmål om opptaket?
Spørsmål kan rettes til administrativ kontaktperson Camilla Melhuus Line på e-post: camilla.line@uis.no eller tlf: 51 83 13 54
Forskerskolens tilbud
Samlinger i regi av forskerskolen vil være i mars og oktober hvert år. I tillegg kommer tilbud om sommerskoler, vårsymposier og skriveseminarer.
Kandidatene i forskerskolen velger selv hvilke tilbud og aktiviteter de vil delta på, med unntak av workshopen Tekster i prosess som er obligatorisk.
Fire typer av kurs/emner planlegges.
- Kurs med temaspesifikt innhold
- Kurs i akademisk praksis (kurs gis som workshops og webinarer under prosjektperioden)
- Tekster i prosess (kurs gis som workshops under prosjektperioden)
- Ordinære kurstilbud (eksisterende ph.d.-kurs) ved samarbeidspartnerne UiA, Nord, USN, HVL, HVO, HiM, HiØ og UiS.
Godkjenning av kurs og emner
Husk at opplæringsdelen skal godkjennes ved den institusjonen man er tatt opp som ph.d.-kandidat. Den enkelte kandidat har selv ansvaret for å sørge for å søke om godkjenning for kurs og emner.
Vi gjør oppmerksom på at uttellingen for kurs og emner kan variere fra institusjon til institusjon. Ta kontakt med ph.d.-koordinator ved din institusjon dersom du har spørsmål om dette.
Det gis dokumentasjon på gjennomførte kurs i tråd med de rutiner som er ved de respektive utdanningsinstitusjonene USN, Nord, UiA, HVL, HVO, HiM og UiS. Ph.d.-kandidatene leverer kursdokumentasjonen til det universitet de er tatt opp på ph.d-program for godkjenning og registrering.
Forskerskolen tilbyr:
- Høst- og vårsamlinger, vertskap rullerer mellom partnerinstitusjonene. Samlingene vil bestå av et symposium eller ph.d.-kurs, samt kurs og workshops i akademisk praksis og generelle ferdigheter
- Tekster i prosess, workshop hvor kandidatene får og gir tilbakemelding på eget arbeid
- Avhandlingsseminar/sluttseminar
- Sommerskole i Roskilde
- Vårsymposium i Tallinn, to ganger i løpet av prosjektperioden. Fokus på metode og metodologi.
- Digitale mentorgrupper
- Skrivekurs og skriveseminar
- Skriveopphold på Lesvos, Hellas, tre ganger i løpet av prosjektperioden
- Kurs og webinarer i akademisk praksis, generelle ferdigheter, karriereveiledning
- Kandidatenes hjørne, ph.d.-kandidatenes eget fora
- Wonder Labs (undringsgrupper)
Forskerskolen dekker reise og opphold for deltakere i forskerskolen på aktiviteter i regi av PROFRES.
2014
21
60
79
Organisering
Kontaktpersoner
Avdeling for omsorg og etikk
Universitetet i Agder
Professor Mariann Fossum, mariann.fossum@uia.no
Universitetet i Sørøst-Norge
Professor Karianne Skovholt, karianne.skovholt@usn.no
Nord Universitet
Professor James Nicholas McGuirk, james.mcguirk@nord.no
Høgskulen på Vestlandet
Professor Gudmund Ågotnes, gudmund.agotnes@hvl.no
Høgskolen i Molde
Professor Johanne Alteren, johanne.alteren@himolde.no
Høgskulen i Volda
Professor Kjartan Leer-Salvesen, kjartan.leer-salvesen@hivolda.no
Høgskulen i Østfold
Professor Kirsti Skovdahl, kirsti.i.skovdahl@hiof.no